Rusija: Ostaje zabrana uvoza hrane sa Zapada

32

hranaRusija planira produžiti zabranu uvoza hrane iz zapadnih država na šest mjeseci, počevši od kolovoza, nakon što je Europska unija produžila svoje sankcije Moskvi.

Ministri vanjskih poslova EU-a produžili su ekonomske sankcije Rusiji do 31. siječnja sljedeće godine, nastavljajući time vršiti pritisak na službenu Moskvu da pomogne u rješavanju sukoba u Ukrajini.

“Prijedlog (za produženje zabrane uvoza hrane) je pripremljen i uručen administraciji predsjednika Putina”, izjavila je Natalija Timakova, glasnogovornica ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, a prenijela je novinska agencija TASS.

“Kada je riječ o popisu proizvoda koji će i dalje biti pod embargom, on je gotovo nepromijenjen”, dodala je Timakova.

Očekivalo se da će Rusija produžiti zabranu nakon roka 8. kolovoza, budući da su dužnosnici ranije izjavili kako ta odluka ovisi o produženju sankcija Europske unije.

“Uzevši u obzir da je Europska unija produžila sankcije protiv Ruske Federacije za pola godine, tražim da pripremite moj prijedlog predsjedniku za produženje predsjedničke odluke (o zabrani) za to razdoblje”, rekao je Medvedev na sastanku sa svojim zamjenicima.

Zabrana koja se odnosi na uvoz hrane vrijedne devet milijardi dolara iz Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije, Australije, Kanade i Norveške nametnuta je na godinu dana kao odgovor na zapadne sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Rusija je zabranila uvoz voća, povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda. (balkans.aljazeera.net)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here