Sarajevski ćevapi uskoro u Ankari

20

ferhatovicFerhatovići, čuveni sarajevski ugostitelji, uskoro će glavnom gradu Turske ponuditi jedan od najprepoznatljivijih brendova u BiH, sarajevski ćevap.

Turski Holding “Kolin” odlučio je podržati ovaj obiteljski biznis.

Do kraja godine u Ankari će biti otvoreno još nekoliko restorana Ferhatović, a onda, u ovisnosti o uspjehu, i diljem Turske, javlja Al Jazeera.

“Recept za spravljanje jela možete naći ako otvorite bilo koji kuhar, ali original je original. Sretni smo što je porodica Ferhatović ovdje i što možemo raditi zajedno”, kaže Can Sezgin, Holding “Kolin”.

Do ove suradnje došlo je posredovanjem bh. ambasadora u Turskoj, koji kaže da je obim trgovinske razmjene između ove dvije zemlje u prošloj godini bio skoro pola milijarde dolara.

Povećanje izvoza roba iz BiH u Tursku poraslo je u protekloj godini za 137 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je 50 posto. Osim direktnih turskih investicija koje iznose 150 milijuna eura, dva puta veća sredstva uložila je državna razvojna agencija Turske TIKA.

“Imamo razvojne projekte i projekte obnove kulturno povijesnog naslijeđa, koje je uradila TIKA, i to iznosi oko tristo milijuna eura, odnosno 600 milijuna maraka. Broj projekata je oko 700. Nije riječ samo o obnovi kulturno povijesnog naslijeđa, već i o projektima koji se odnose na poticanje male i srednje proizvodnje, malih i srednjih poduzeća”, kaže Damir Džanko, ambasador BiH u Turskoj.

“Ekonomska suradnja zemalja Zapadnog Balkana s Turskom neosporno je važna činjenica i uključuje najviše nivoe političkog angažiranja. Ja očekujem da bi i ovoj godini, mogli imati jedan sastanak na najvišem, predsjedničkom nivou, koji bio posvećen isključivo ekonomskoj suradnji u regionu, između Turske i zemalja u regionu s perspektivom izlaska na treća tržišta”, kaže Džanko. (balkans.aljazeera.net)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here