Srpska vina ponovno na svjetskom tržištu

26

vino srbijaSrpska vina su se uspješno vratila na svjetsko tržište, a proizvodnja vina je jedno od najbrže rastućih oblasti u srpskoj poljoprivredi, koja zapošljava oko 100.000 domaćinstava u zemlji sa 7,3 milijuna stanovnika, ocijenio je Reuters.

Britanska agencija podsjeća na legendu koja kaže da rimski imperator Marko Aurelije Probus nikada nije dopuštao svojim vojnicima da sjede besposleni.

U mirnodopskim vremenima davao im je zadatak da sade vinograde na obroncima planine Alma Mons, današnje Fruške Gore.

Tijekom vjekova, proizvodnja vina na području zapadnog Balkana je postala plemenit i unosan posao. Dva svjetska rata, zanemarivanje u doba komunizma i desetljeće previranja na kraju 20. stoljeća devastirali su industriju vina, ali su u Srbiji, pak, ponovo primjetni zeleni izdanci oporavka, ocrnjuje Reuters.

Izvoz nagrađivanih srpskih vina raste, dok su državne zadruge koje su u komunističkom dobu proizvodile velike količine vina slabije kvalitete unaprijedile poslovanje, a broj privatnih vinograda na kojima se uzgajaju autohtone vrste grožđa porastao.

“Srpska vina se vraćaju na tržišta. U proteklih deset do petnaest godina ostvarili smo veliki napredak na planu unapređenja proizvodnje i kvalitete”, izjavio je Miroslav Kovačević, koji pripada trećoj generaciji proizvođača vina iz Iriga, gdje njegova obiteljska vinarija zapošljava oko 120 ljudi.

“U periodu 2006.-2014. godine, izvoz vina i drugih alkoholnih pića proizvedenih na bazi grožđa i više je nego udvostručen na 17 milijuna eura, usprkos poplavama i lošim vremenskim uvjetima koji su ugrozili prošlogodišnje usjeve”, priopćio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Na prošlogodišnjoj svjetskoj dodjeli nagrada za najbolja vina u Londonu, 25 srpskih vina je osvojilo medalje i preporuke, što je znatno više u odnosu na samo dva vina koja su nagrađena u 2008. godini. (tanjug.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here