Europska komisija objavila zahtjev za zaštitu “Drniškog pršuta”

32

pršut midiEuropska komisija objavila je u Službenom listu Europske unije od četvrtka zahtjev za registraciju odnosno jedinstveni dokument zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla naziva “Drniški pršut”, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Tom objavom počinje teći rok od tri mjeseca u kojem svaka fizička ili pravna osoba izvan Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake.

Ako prigovora ne bude, Europska komisija donosi uredbu o upisu naziva u registar Europske unije i DOOR bazu podataka o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska trenutno ima šest proizvoda koji su u fazi podnošenja prigovora na razini Europske unije i to – zaštićene oznake izvornosti za “Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje”, “Istarski pršut/Istrski pršut” i “Varaždinsko zelje”, te zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla za “Baranjski kulen”, “Lički krumpir” i sada “Drniški pršut”.

U Ministarstvu vjeruju da će ti proizvodi, uz “Krčki pršut”, “Neretvansku mandarinu” i “Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres”, biti sljedeći hrvatski prehrambeni proizvodi čiji naziv je registriran jednom od oznaka na razini Europske unije.

Registracijom oznake na razini Europske unije naziv proizvoda je zaštićen na području cijele Europske unije od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanja ugleda proizvoda, a zaštita je vremenski neograničena, objašnjavaju iz Ministarstva. (Nacional.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here