Klas počeo s ovogodišnjim otkupom pšenice

54

klas sarajevoBosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo ove godine će nastojati otkupiti što je više moguće domaće kvalitetne pšenice, te je pozvala poljoprivredne proizvođače iz cijele Bosne i Hercegovine da najave svoje količine kako bi bili evidentirani u bazi podataka.

Direktor Klasa Rusmir Hrvić rekao je da su u jesen prošle godine najavili da su spremni sve svoje potrebe za kvalitetnim žitaricama, voćem i povrćem probati najprije zadovoljiti kod domaćih proizvođača i pozvao udruženja poljoprivrednika, zadruge, pojedinačne proizvođače i gazdinstva da im se jave.

“Naše godišnje potrebe za pšenicom su 90.000 tona, a naši kapaciteti za skladištenje iznose 110.000 tona. Želimo na ovaj način dati svoj doprinos smanjenju ovisnosti o uvozu primarnih poljoprivrednih proizvoda, i to prvenstveno pšenice”, dodao je Hrvić.

Novčane isplate za otkupljene količine pšenice bit će obavljene odmah po isporuci, a Klas će ove godine za podmirivanje vlastitih potreba za žitaricama, voćem i povrćem izdvojiti oko 40 milijuna KM, priopćeno je iz te kompanije. (klix.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here