Od kraja prošle godine nominalni rast maloprodajnog prometa

37

trgovinaU svibnju ove godine promet u trgovini na malo, prema izvornim podacima, nominalno je bio 1,5 % veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, što predstavlja najbržu dinamiku rasta u ovoj godini.

Time je nastavljen trend godišnjeg rasta koji je započet u prosincu prošle godine.

Zadnji slučaj godišnjeg pada nominalnog prometa zabilježen je u kolovozu prošle godine, što znači da se od rujna bilježe pozitivna kretanja, uz stagnaciju koja je zabilježena u listopadu i studenom.

Prema strukturi nominalnog prometa po trgovačkim strukama, u svibnju ove godine u njih šest je zabilježen rast prometa, a u ostale četiri pad.

Najveći godišnji porast nominalnog prometa, već osmi mjesec uzastopce, bilježi se kod audio i video opreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstvo, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo koja inače čini oko 8 % ukupnog prometa, a u svibnju je rast iznosio 9,4 %.

Uz to, godišnji je rast zabilježen i u strukama “tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi” (drugi mjesec uzastopce) 4,9 %, “ostale nespecijalizirane prodavaonice” (od rujna prošle godine trend rasta) 4,4 %, “nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama” (od kraja prošle godine trend rasta, a u svibnju je činila 37,8 % ukupnog prometa) 4,3 %, “motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi” (drugi mjesec uzastopce) 1,3 % i “ostala trgovina na malo izvan prodavaonica” (prekid silaznog trenda koji je trajao od rujna prošle godine) 1,2 %.

Pad nominalnog prometa u svibnju zabilježen je u strukama “motorna goriva i maziva” -5,2 % (od srpnja prošle godine trend pada s time da se od studenog bilježi godišnji pad cijena goriva), “ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi” (prvi pad nakon pet mjeseci rasta) -1,8 %, “računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama” (ove godine samo u travnju rast) -1,7 % i “specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama” (drugi mjesec uzastopce) -1,1 %.

U prvih pet mjeseci ove godine nominalni promet je bio 0,9 % veći u odnosu na isto razdoblje lani. Spomenuti rast rezultat je povećanja prometa u pet struka: “audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo” 9,8 %, “ostale nespecijalizirane prodavaonice” 6,3 %, “nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama” 3,7 %, “ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi” 2,8 %, “tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi” 0,5 %.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here