Površine pod pšenicom smanjene 15 posto

64

Statistički podaci o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini pokazuju da je na više površina zasijano kukuruza i soje u odnosu na godinu prije, dok su smanjene površine pod pšenicom, uljanom repicom i šećernom repom.

pšenicaPšenica je zasijana na 135 tisuća hektara, odnosno na 15 posto manjoj površini nego u 2014. godini, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2015. godini koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Time je nastavljeno smanjivanje površina pod pšenicom koje je lani prema godini ranije zasijano na 20 posto manje površina.

Smanjene su i površine pod uljanom repicom, za 20 posto, na 20 tisuća hektara te šećernom repom za 23 posto, na 17 tisuća hektara.

Procjene pokazuju i da su površine zasijane kukuruzom veće za sedam posto, odnosno zasijano ga je na 280 tisuća hektara.

Soje je zasijano na 70 tisuća hektara, što je 40 posto više površina nego prošle godine, dok su površine pod krumpirom ostale na istoj razini, odnosno zasijano ga je na 10 tisuća hektara.

Podaci o ranim procjenama o zasijanim površinama za važnije ratarske usjeve odnose se na stanje 1. lipnja. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here