Promet industrije u svibnju povećan 1,6 posto

30

promet industrijeUkupni desezonirani promet hrvatske industrije u svibnju ove godine smanjen je za 3,5 posto u odnosu na travanj, dok kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju rast prometa industrije za 1,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Svibanj je četvrti mjesec zaredom kako se bilježi povećanje prometa industrije na godišnjoj razini – u veljači je taj rast iznosio 5,6 posto, u ožujku 11,2 posto, a u travnju 7,4 posto.

Stoga se, usprkos padu od 1,9 posto u siječnju, na razini prvih pet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani također bilježi povećanje prometa industrije, i to za 5 posto.

No, na mjesečnoj je razini u svibnju zabilježen pad drugi mjesec zaredom, i to ponajprije zbog pada prometa na stranim tržištima. Naime, podaci DZS-a pokazuju da je na mjesečnoj razini, prema travnju, u svibnju promet industrije ostvaren na domaćem tržištu zabilježio blagi, 0,1 postotni rast, dok je promet na stranim tržištima istodobno pao za 3,9 posto.

Pritom treba uzeti u obzir da na domaće tržište ‘otpada’ 55 posto, a na strana 45 posto ukupnog prometa hrvatske industrije.

Godišnja usporedba, svibanj ove prema istom mjesecu prošle godine, pokazuje, pak, rast prometa industrije na domaćem tržištu za 1,1 posto, a na stranim tržištima za 6,6 posto.

Na godišnjoj je razini najviše, za 16,8 posto, povećan promet u grupaciji kapitalnih proizvoda, dok se kod trajnih proizvoda za široku potrošnju bilježi rast od 7,2 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto.

Rast prometa, od 0,7 posto, bilježi se i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok se kod energije bilježi pad prometa od 12,9 posto na godišnjoj razini.

Kumulativno, u prvih je pet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, promet u segmentu kapitalnih proizvoda kumulativno porastao za najvećih 19,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10 posto.

Kod trajnih se proizvoda za široku potrošnju bilježi rast prometa za 6,7 posto, a kod intermedijarnih za 2,6 posto, dok je promet u grupaciji energije u prvih pet mjeseci ove godine bio 21,3 posto niži nego u isto vrijeme lani.

Ovim su izvješćem DZS-a obuhvaćena sva industrijska poduzeća, pravne osobe i obrtnici, s više od 20 zaposlenih, i to iz područja rudarstva i vađenja te prerađivačke industrije, kakvih je u Hrvatskoj 1.784. (banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here