Romina Ivančić – Lidl Hrvatska

111

Romina Ivančić, voditeljica Odjela razvoja kadrova i voditeljica projekta Razvoj potencijala u Lidlu, ispričala nam je zašto su zaposlenici najveća snaga i zašto se neprestano ulaže u njihov razvoj i napredovanje, te što je sve potrebno za uspješno upravljanje ljudskim resursima

Koliko djelatnika radi u tvrtki Lidl Hrvatska? Koliko se pažnje općenito poklanja njihovoj edukaciji te na koji se način taj proces provodi (interne edukacije, seminari i sl.)?
U Lidlu Hrvatska zaposleno je trenutno gotovo 2000 zaposlenika. Naši zaposlenici naša su najveća snaga i neprestano ulažemo u njihov razvoj i napredovanje. O uspješnom upravljanju ljudskim resursima govori i to da je Lidl već četvrtu godinu zaredom nagrađen Certifikatom Poslodavac Partner, upravo zbog posvećenosti kvalitetnom upravljanju zaposlenicima, razvoju najboljih praksi i prepoznavanja važnosti ulaganja u zaposlenike. Osim što već dugi niz godina radimo na razvoju zaposlenika kroz sustav internih i vanjskih edukacija, veliku pažnju dajemo prepoznavanju i razvijanju potencijala naših zaposlenika. Prepoznajemo i cijenimo motivaciju, izvanredne rezultate te ponašanje u skladu s našim načelima i u skladu s tim našim zaposlenicima nudimo mogućnost da u kratkom roku napreduju unutar vlastitog ili nekog drugog odjela u tvrtki. Odličan primjer su naši zaposlenici u trgovinama koji vrlo brzo mogu napredovati na pozicije voditelja trgovine ili regionalnog voditelja prodaje.

I ove ste godine svojim djelatnicima povećali plaće. Možete li istaknuti koliko dugo provodite ovaj oblik motivacije djelatnika te približiti kakva su osobna primanja vaših djelatnika u odnosu na prosjek sektora?
Lidl je s trendom godišnjeg povećanja plaća svojim zaposlenicima započeo još 2010. godine. U ožujku ove godine Lidl je zaposlenicima u ukupno 86 trgovina i 2 logistička centra prosječno povećao plaće za više od 4,5 posto. U usporedbi s primanjima zaposlenika ostalih tvrtki u sektoru, primanja naših zaposlenika svakako možemo nazvati natprosječnima. Ponosni smo što je naš način motivacije i nagrađivanja prepoznat kao uspješan – već smo nekoliko godina zaredom u top tri najpoželjnija poslodavca u Hrvatskoj, a ove godine zauzeli smo visoko 2.mjesto.

U sklopu programa Dani otvorenih vrata, kojem je cilj predstavljanje Lidlovih odjela i poslovanja centrale zainteresiranim studentima, ali i prilika da se studenti predstave vama kao potencijalnom poslodavcu, omogućili ste plaćenu praksu za dva studenta. Koliko je ovaj projekt značajan za vašu tvrtku, planirate li ga dalje širiti te kako općenito gledate na povezanost gospodarstva sa znanstvenom zajednicom?
Cilj našeg projekta Dani otvorenih vrata je omogućiti mladom visokoobrazovanom kadru ulazak u poslovni svijet, ali i uvid u poslovanje Lidla. Veliko nam je zadovoljstvo što se naša tvrtka po prvi puta na ovaj način predstavila studentima, otvarajući vrata mnogih svojih odjela. Sigurni smo da će ova razmjena iskustava biti dragocjena, kako Lidlu, tako i budućim zaposlenicima, koji su imali priliku vidjeti kako tvrtka funkcionira iznutra. Ovu praksu zasigurno ćemo nastaviti i u budućnosti.

Nedavno su voditelji Lidlovih trgovina prošli kroz edukacije individualnog usavršavanja u sklopu projekta Razvoj potencijala. Što je sve bilo uključeno u ovaj oblik edukacije, koliko je djelatnika sudjelovalo u programu te kakvi su budući planovi?
Trenutno imamo više od 80 voditelja trgovina i svi sudjeluju u projektu Razvoj potencijala, jednom od za nas najvažnijih projekata. Nakon održanog Razvojnog dana, na kojem su se evaluirale kompetencije, stručna znanja i vještine voditelja naših trgovina, više od 80% voditelja pokazalo je da su spremni preuzeti punu odgovornost za svoju trgovinu i poslovanje, razvoj svojeg tima, odabir novih članova tima te prepoznavanje potencijala. Temeljem Razvojnog dana za svakog voditelja trgovine definiran je individualni razvojni plan posebno prilagođen upravo njegovim potrebama, a koji se sastoji od različitih stručnih treninga i seminara usmjerenih na razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija. Voditelji su već krenuli s realizacijom razvojnih mjera, a izuzetno smo zadovoljni angažmanom naših regionalnih voditelja prodaje koji im u tome pružaju veliku podršku. Sve navedeno rezultiralo je izrazito visokim postotkom voditelja koji su već sada spremni preuzeti odgovorniju poziciju, a oni koji su na Razvojnom danu pokazali visok potencijal ujedno su i promovirani. Lidl će i dalje kroz sustavne programe definirane u individualnim razvojnim planovima sve svoje voditelje podržati u njihovom daljnjem razvoju.

Što zaposlenici dobivaju edukacijama te koliko su one važne u njihovom daljnjem razvoju i upravljanju trgovinom?
U ovom projektu, na temelju jakih strana i područja za razvoj, voditelj trgovine i njegov nadređeni definiraju individualni razvojni plan. Naglasak je na individualiziranom pristupu u sklopu kojeg se za svakog zaposlenika definiraju specifične razvojne mjere koje će značajno doprinijeti njegovom razvoju. Ovisno o potrebama, individualni razvojni plan može se realizirati putem internih treninga koje provode stručnjaci iz pojedinog poslovnog područja, vanjskih treninga osobnih kompetencija koje organiziramo s našim trening partnerima, coachinga i mentoriranja od strane nadređene osobe. Projekt Razvoj potencijala u tom smislu predstavlja najveću razvojnu mjeru u povijesti tvrtke.

Izrazito velik postotak voditelja trgovina, više od 80% uspješno je prošlo Razvojni dan. Kakva su iskustva drugih zemalja i što sad očekuje voditelje trgovina koji to tek moraju proći?
Lidlov projekt Razvoj potencijala uspješno se provodi na međunarodnoj razini i obuhvatit će više od 10.000 voditelja trgovina na svim tržištima na kojima Lidl posluje, u više od 20 zemalja. Pokrenut je 2013. u Njemačkoj, a Hrvatska je s ovom uspješnom praksom započela u ožujku ove godine. Oni voditelji koji su na Razvojnom danu pokazali srednjoročni potencijal, za godinu dana dobit će priliku ponovno sudjelovati na Razvojnom danu. Dotad će zajedno sa svojim nadređenima raditi na osobnom razvoju sukladno mjerama iz razvojnog plana, a Lidl će ih podržati u svim izazovima.

Educirani i motivirani djelatnici su jedan od glavnih preduvjeta za uspjeh na tržištu. U kojoj mjeri je ovaj resurs iskoristiv u uvjetima današnje maloprodajne djelatnosti te opće ekonomske krize?
Projekt Razvoj potencijala samo je potvrda naše posvećenosti razvoju zaposlenika. Budući da nam je kupac na prvom mjestu, svjesni smo da to možemo postići samo kroz motivirane i educirane zaposlenike. Zaposlenici u trgovinama prvi su u kontaktu s našim kupcima i njihove sposobnosti svakako su jedan od faktora koji utječu na poslovanje i daju nam kompetitivnu prednost. O njihovim sposobnostima, ali i sposobnostima naših ostalih zaposlenika, govori uspjeh koji je naša tvrtka postigla od dolaska u Hrvatsku.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here