Ubrzanje dinamike rasta maloprodajnog prometa

23

maloprodajni prometTrend godišnjeg rasta realnog prometa u trgovini na malo, koji je započet još u kolovozu prošle godine, nastavlja se i u ovoj godini.

Takav slučaj desetomjesečnog trenda godišnjeg rasta zadnji je put zabilježen 2007. godine.

U svibnju ove godine promet u trgovini na malo realno je bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4,1 % veći u odnosu na isti mjesec lani i predstavlja najbržu dinamiku rasta još od rujna 2007. godine (7,3 %).

Spomenuta dinamika rasta djelomično je rezultat baznog efekta, odnosno u svibnju prošle godine je zabilježen pad prometa (-1,9 %). Prema desezoniranim podacima, u svibnju je zabilježen rast realnog prometa od 0,6 % u odnosu na travanj ove godine.

Unatoč ostvarenom godišnjem rastu, razina realnog prometa još je niska zbog nedovoljnih promjena na strani domaće potražnje. Niska razina prometa rezultat je višegodišnjih negativnih trendova na tržištu rada, što je dovelo do smanjenja kupovne moći stanovništva, a pozitivan smjer kretanja ovogodišnjeg prometa djelomično je rezultat realnog povećanja neto plaća koje je zabilježeno početkom ove godine kao rezultat promjene poreza na dohodak.

U prvih pet mjeseci ove godine realni promet je, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio oko 2,4 % veći u odnosu na isto razdoblje lani. Na razini cijele ove godine ne očekujemo veće pomake na strani domaće potražnje, no promet bi, djelomično kao rezultat niske baze, realno mogao biti veći za oko 1 %.

Prema podacima Eurostata, nastavlja se pozitivan godišnji trend realnog prometa u trgovini na malo (odjeljak G47) na razini EU, koji je započet u kolovozu 2013. godine. Tako je u svibnju ove godine realni promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio 3 % veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Spomenuti godišnji rast prometa rezultat je povećanja u većini zemalja EU.

“Trend godišnjeg rasta realnog prometa u trgovini na malo, koji je započeo u kolovozu prošle godine, nastavio se i u ovoj godini. Tako je u svibnju promet u trgovini na malo porastao za 4,1% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ne očekujemo veće pomake na strani domaće potražnje tijekom 2015. godine, ali bi promet u trgovini na malo, realno mogao porasti za oko 1 %, djelomično kao rezultat niske baze”, komentirao je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here