Adris – Završen deveti natječaj za dodjelu donacija i stipendija

93

adrisNa deveti natječaj Zaklade Adris, raspisan od 14. svibnja do 15. lipnja 2015. pristiglo je ukupno 736 prijava. Predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević, izvijestio je na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i Zakladnih vijeća da je za program Znanje i otkrića prijavljeno 189 projekata uz 142 zamolbe za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota zaprimljeno je ukupno 405 prijava, i to za područje Stvaralaštvo 118, Ekologija 54, Baština 108 i Dobrota 125 prijava.

Na prijedlog Zakladnih vijeća, odluku o donacijama i stipendijama, Zakladna će uprava donijeti u rujnu ove godine, nakon čega će biti objavljena na web stranicama Zaklade Adris i u dnevnim tiskovinama.

“Zaklada Adris iz natječaja u natječaj bilježi rast pristiglih prijava. U ovom je natječajnom ciklusu posebno zamjetan rast prijavljenih projekata iz područja Znanje i otkrića, koji čine čak četvrtinu ukupnog broja prijava. Ove činjenice pokazuju da je znanstvena zajednica prepoznala djelovanje Zaklade Adris. Stečeno je svojevrsno povjerenje u rad Zaklade, prepoznata je objektivnost u vrednovanju prijava koju jamči uključenost najistaknutijih hrvatskih stručnjaka u tijelima Zaklade. Uz transparentnost natječajne procedure, većem broju prijavljenih kvalitetnih znanstvenih projekata zasigurno je pripomoglo i smanjeno administriranje u odnosu na druge slične natječaje”, rekao je Korado Korlević, predsjednik zakladne Uprave.

Podsjetimo, za financiranje Zaklade, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini. Od svog osnutka 2007. godine, Zaklada je u osam natječajnih ciklusa dodijelila više od 30 milijuna kuna. Zahvaljujući donacijama Zaklade Adris, učinjen je dubok trag u znanosti, kulturi, očuvanju prirodne baštine, kreativnosti i humanitarnom djelovanju.

Posebno valja istaknuti više od 250 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom studiju te polaznike poslijediplomskih i doktorskih studija hrvatskih i prestižnih svjetskih fakulteta.

Kriteriji izvrsnosti i inovativnosti te doprinos razvoju hrvatskoga društva i općem dobru, ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris. Podsjetimo, proljetos je imenovana nova zakladna Uprava i vijeća Zaklade Adris.

Na čelu Zaklade je istaknuti hrvatski edukator i astronom, jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena – Korado Korlević, a uz počasnog predsjednika prof. dr. sc. Zvonimira Marekovića, Upravu Zaklade čine i dr. sc. Željko Lovrinčević, prof. dr. sc. Gojko Bežovan, Igor Zidić, prof. dr. sc. Josip Paladino te prof. dr. sc. Željko Kaštelan.

Zakladno vijeće za program Znanje i otkrića čine dr. sc. Ksenija Zahradka, dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo i doc. dr. sc. Dinko Mitrečić. A Zakladno vijeće za program Stvaralaštvo, ekologija, baština, dobrota: prof.dr.sc. Božo Skoko, Davor Bruketa i Stjepan Hauser, svjetski poznati violončelist, dugogodišnji stipendist Zaklade Adris.

Adris grupa tako, posebice kroz djelovanje Zaklade Adris i projekt Budućnost u Adrisu, svojim primjerom, jasnom vizijom i konkretnom novčanom potporom, pridonosi stvaranju pravednijeg i uspješnijeg društvenog okruženja. Istodobno, visokim standardima djelovanja daje nemjerljiv doprinos razvoju korporativne filantropije u Hrvatskoj i koncept aktivnog sudjelovanja velikih i uspješnih kompanija u kreiranju naprednijeg gospodarskog i društvenog okruženja za sve građane.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here