Čepinska uljara planira otkupiti sav urod suncokreta

64

ulje Tena čepinTvornica ulja Čepin i ove godine planira otkupiti sve ponuđene količine suncokreta. Izjavio je to Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin, na Danima polja suncokreta, koje ta tvrtka, iz sustava Žito grupe, već tradicionalno godinama organizira.

Bičvić je, između ostalog, istaknuo kako je cilj da se sva domaća proizvedena količina suncokreta u Hrvatskoj i preradi.

“Želimo da naši proizvođači znaju da je suncokret poljoprivredna kultura koja ima poznatog kupca koji tu uljaricu na vrijeme i dobro plaća. Što se tiče otkupne cijene, ona još nije definirana jer na nju utječu cijene s burzi okruženja, prije svih burza u Mađarskoj i Srbiji, gdje žetva nije još počela. Trenutne procjene idu u smjeru da će otkupna cijena suncokreta ove godine biti znatno viša nego što je bila lani. Žetva suncokreta ni u Hrvatskoj još nije počela, očekuje se ovog vikenda, a prema nekim procjenama, jer službenih podataka nema, zasijano je nešto manje površina nego lani, oko 35.000 hektara. Ako uzmemo u obzir prosječni prinos od 3 t/ha, očekuje se da će u Hrvatskoj biti proizvedeno između 90.000 i 100.000 tona suncokreta, a riječ je o količini koju čepinska uljara može preraditi u cijelosti”, kaže Bičvić.

Tom je prigodom istaknuto i kako u posljednje dvije godine žetva suncokreta traje i po dva mjeseca, jer ju često prekidaju padaline.

Manifestaciji su već tradicionalno nazočili i predstavnici županijske i gradske vlasti, zamjenik župana Dragan Vulin i Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Ambruš je tom prigodom naveo kako je od iznimnog značenja za gospodarski razvoj imati u blizini Osijeka tvrtku koja otkupljuje i prerađuje polovinu hrvatskih potreba za uljaricama.

I Dragan Vulin je naveo kako je za Osječko-baranjsku županiju jako važan razvoj kooperantskih odnosa, odnosno to što na ovim prostorima imamo tvrtku kao što je Žito, koja je pokrenula velike investicije i u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i u prehrambeno-prerađivačkoj industriji.

U vezi s investicijama Josip Bičvić je naveo kako je Tvornica ulja Čepin trenutno veliko gradilište jer su u tijeku već najavljene investicije, koje će biti gotove do kraja ove ili početka iduće godine, a koje će povećati proizvodne kapacitete. (glas-slavonije.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here