Zadro do kraja listopada treba uplatiti 70 mil. kn za Dalmacijavino

41

dalmacijavino12Nakon punih šest mjeseci od uplate jamčevine od milijun kuna na 11. javnoj dražbi za prodaju splitskog Dalmacijavina koju je uplatila tvrtka Oštrc d.o.o. iz Zagreba, vlasnika Marinka Zadre, dioničara Viro tvornice šećera, zvanog i “kralj šećera”, tek će ovih dana početi teći 60-dnevni rok za uplatu kupovnine od 70,5 milijuna kuna koliko je bila njena prodajna cijena na spomenutoj dražbi održanoj još u veljači.

Kupcu, društvu Oštrc d.o.o., imovina stečajnog dužnika dosuđena je rješenjem o dosudi Trgovačkog suda u Splitu od 30. travnja. Razlog višemjesečnom “kašnjenju” roka za uplatu kupovnine jest u činjenici da je, doznajemo od stečajnog upravitelja Dalmacijavina Perice Mitrovića, Republika Hrvatska, kao stečajni vjerovnik, a zastupana po ŽDO-u Splitu, u zakonskom roku podnijela žalbu protiv navedenog rješenja zbog pojedinih poljoprivrednih čestica na Hvaru i u Vukovaru, a koju je ŽDO povuklo tek ovih dana, 3. kolovoza.

“Sukladno tome, tijekom ovog mjeseca rješenje o dosudi postat će pravomoćno i kupcu će početi teći rok od 60 dana za uplatu kupovnine”, dodaje Mitrović. To znači da “kralj šećera” 70,5 milijuna kuna za Dalmacijavino treba uplatiti najkasnije do kraja listopada. I, dok se stvaraju formalno-pravni uvjeti da Zadro i de jure i de facto kao novi vlasnik ovlada Dalmacijavinom, taj posrnuli proizvođač alkoholnih i bezalkoholnih pića, koji je u stečaju više od tri godine, prolazi još jednu berbu, još jednu proizvodnu godinu na svoje tri lokacije – u Splitu, Drnišu i na Hvaru.

Naime, proizvodnja je s otvaranjem stečaja ponovno nastavljena, a uz postojeći asortiman, uvedeni su još neki (bez)alkoholni proizvodi poput pića Hajdučica, hajdučke Pipi limunade i sl. Prije otvaranja stečaja Dalmacijavino zapošljavalo je 450 radnika, a po otvaranju postupka na posao je vraćeno njih 240.

“Trenutačno je u društvu zaposleno 212 radnika s tim da se zbog potreba obavljanja sezonskih poslova na vinogradima u sklopu RJ Drniš povremeno zapošljavaju sezonski radnici. U sezoni berbe vinograda bit će potrebno zaposliti oko 40 radnika”, navodi Mitrović, te dodaje da su neosporne pozitivne strane nastavka proizvodnje kroz očuvanje vrijednosti društva i radnih mjesta.

“Jer, u stečaju su ostala raditi 232 radnika od kojih su neki u međuvremenu otišli u mirovinu ili na druga radna mjesta. Kroz stečaj su zapošljavani i novi pa sada Dalmacijavino ima 212 radnika plus sezonci u vinogradu, njih 40 do 140. Dalmacijavino d.d. u stečaju uspjelo je vratiti svoje tržišne pozicije koje su bile izgubljene gašenjem proizvodnje prije stečaja. Od otvaranja stečaja ostvaren je bruto promet po žiroračunu u iznosu od 177, 8 milijuna kuna. Republici Hrvatskoj uplaćen je iznos od cca 24,6 milijuna kn kroz razne doprinose, poreze, trošarine, povratne naknade i sl. Radnicima je uplaćen iznos od cca 55,6 milijuna kn za plaće, putne troškove, naknade za prijevoz, otpremnine, božićnice, isplate sezoncima i dr.”, navodi Mitrović.

Na upit o stanju u društvu od uplate jamčevine do rješavanja uvjeta za uplatu kupovnine, Mitrović govori da je u tom razdoblju nastavljena proizvodnja svih proizvoda Dalmacijavina.

“Ističem da je 250 ha vinograda u potpunosti agrotehnički obrađeno te da će za vrijeme stečaja biti obavljena još jedna berba grožđa. Stoga će novi kupac moći samo nastaviti proizvodnju i jedini pravi zadatak bit će mu proširiti tržište, a time i povećati proizvodnju kako bi mogao ostvarivati dobit”, kaže Mitrović. (glas-slavonije.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here