Pomoć Češke razvojne agencije za zaštitu livanjskog sira

36

livanjski sirUdruga proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar već godinama radi na projektu zaštite autohtonosti i izvornosti livanjskog sira, te je već napravila neophodne predradnje kako bi se zaštitio ovaj sir.

Prema riječima Joze Bakovića, predsjednika Udruge, oni su do sada napravili pravilnik, geografsku kartu i specifikaciju koju je napravio Poljoprivredni fakultet.

“Napravili smo ove tri stvari koje su potrebne za daljnji rad, sad je na potezu vlast, čekamo samo da donesu zakon da se vidi koja će agencija raditi s nama, odnosno koja će vršiti nadzor nad proizvodnjom da se vidi da li mi poštujemo pravilnik, hoće li u tom siru biti 70 posto ovčjeg mlijeka”, kazao nam je Baković.

Dok Udruga čeka poteze vlasti u projekt zaštite livanjskog sira uključila se Češka razvojna agencija.

Naime, Češka razvojna agencija prihvatila je aplikaciju Općine Livno i Udruge Cincar za spomenuti projekt te osigurala sredstva u iznosu oko milijun maraka. Sredstva su namijenjena za potrebe zaštite autohtonosti i izvornosti livanjskog sira, te za izravnu pomoć proizvođačima, a dio sredstava je namijenjen za izgradnju zajedničkog skladišta za proizvođače sira s područja livanjske općine.

Kako je istakao Baković, na području Livna ima dosta mljekara koje ne proizvode sir nego samo prodaju mlijeko jer proizvode nemaju gdje plasirati.

“Nadam se da će se zaštitom livanjskog sira situacija promijeniti, da će se proizvođači vratiti starom načinu sirenja. Odnosno, da će dosta njih pristati na sirenje, da neće više prodavati mlijeko, čekati premiju i poticaj”, istakao je Baković.

Inače, stari način sirenja podrazumijeva proizvodnju sira od nepasteriziranog mlijeka u kojemu je 70 posto ovčjeg mlijeka, a zaštitom njegove autohtonosti i izvornosti, livanjski sir će dobiti i na cijeni te se neće moći proizvoditi izvan zaštićenog i propisanog geografskog područja.

Prema njegovim riječima, u suradnji s talijanskom agencijom Ucodep u livanjskoj općini napravljeno je 11 mini mljekara, a u narednom periodu u suradnji sa Švedskom razvojnom agencijom trebalo bi se napraviti još 20.

“U planu je da napravimo i zadrugu, ali i jedno centralno skladište, gdje bi svi naši proizvođači skladištili i od tuda bi išla distribucija tog proizvoda. Također, svi oni koji su uključeni morali bi raditi i proizvoditi sir po pravilniku. Nadam se da će projekt što prije zaživjeti jer ovdje imamo puno prostora za razvoj i bolju budućnost livanjskog sira”, kazao je Baković, dodajući kako će im suradnja s Češkom razvojnom agencijom pomoći i u usvajanju i iimplementiranju zakona EU, bez kojih nema izvoza i suradnje ss Europskom unijom, što je jedina budućnost za bh. mljekare. (oslobodjenje.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here