Švicarska Syngenta odbila poboljšanu ponudu Monsanta

72

syngenta odbila monsantoAmerički proizvođač GMO sjemena Monsanto odustao je od kupovine Syngente, nakon što je Švicarska kompanija odbila i poboljšanu ponudu.

Nova ponuda vrijedna 47 milijardi dolara ili 496 dolara po dionici, bila je za čak dvije milijarde veće od prethodne, koju je Monsanto uputio u svibnju ove godine.

“Syngenta je odbila našu poboljšanu ponudu uz obrazloženje da ne ispunjava njihova financijska očekivanja. Iz tog razloga, odustajemo od daljnjih pokušaja da ostvarimo suradnju sa Syngentom”, rekli su iz Monsanta.

Syngenta je najveći svjetski proizvođač zaštitnih kemijskih sredstava u poljoprivredi, a Monsanto je svjetski lider u proizvodnji (GMO) sjemena. Njihovim spajanjem bio bi stvoren div kojem bi kompanije poput Bayera, BASF-a ili DuPonta mogle samo gledati u leđa.

Spekulacije o mogućem spajanju dva giganta, kojim bi bio formiran globalni tržišni lider u proizvodnji sjemena i zaštitnih sredstava u poljoprivredi, prvi put su se pojavile u lipnju prošle godine.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, spajanje te dvije firme dovelo bi do protivljenja tržišnih regulatora, političara i aktivista s obje strane Atlantika iz straha da će Monsanto tim potezom imati još veći utjecaj u poljoprivredi u svijetu nego do sad. (B92.net)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here