Uvoz smanjen za 13,3 %, izvoz neznatno porastao za 0,7 %

51

Žaklina Jurišić 1Promatrajući ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prva četiri mjeseca 2015. godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uvoz je smanjen za 13,3 %, dok je izvoz neznatno porastao (0,7%).

Tako se negativna bilanca u razdoblju I. – IV. / 2014. od 431 milijuna USD smanjila na 298 milijuna USD u razdoblju I. – IV. / 2015.

Ako promatramo vrijednosno značajne grupe proizvoda prema poglavljima CT: na strani uvoza gotovo sve kategorije bilježe pad, osim povrća, korijenja i gomolja za jelo te proizvoda mlinske industrije kod kojih nema promjene. Kava, čaj i začini bilježe povećanje od 9 %, kakao i proizvodi od kakaa povećanje od 7 %.

Na strani izvoza, rast bilježe ribe (2 %), žitarice (43 %), uljano sjemenje i plodovi (43 %), kakao i proizvodi (73 %), proizvodi na bazi žitarica (9 %), proizvodi od voća i povrća (2 %), hrana za životinje (11 %).

Prehrambeni proizvodi nespomenuti na drugom mjestu (CT 2106), između ostalog, jesu i: koncentrati bjelančevina, neki složeni alkoholni pripravci, šećerni sirupi, hrana za posebne prehrambene potrebe, dodaci prehrani, voćni čajevi  bez mliječnih masti, žvakaće gume bez šećera i žvakaće gume s umjetnim sladilima ili bomboni bez šećera i bomboni s umjetnim sladilima, aditivi za pekarske proizvode, hrana za posebne prehrambene potrebe i dr.

“Vanjskotrgovinska robna razmjena vrlo je osjetljiv i brz način mjerenja onoga što se događa na našem lokalnom tržištu; proizvodimo li dovoljno i konkurentno, kakva je potražnja, kakva je kupovna moć i kakve su preferencije potrošača. Unatoč pozitivnim kretanjima ukupne vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, pokrivenost uvoza izvozom zabrinjavajuće je niska u kategorijama 02 – meso (17 %), 04 – mlijeko i mliječni proizvodi (24 %), 07 – povrće (11 %) te 08 – voće (9 %). Poljoprivreda i prerada bi, u ovim proizvodnjama, morale riješiti pitanja niske konkurentnosti, poput nedostatnih kapaciteta, visokih troškova proizvodnje, povezivanja primarne proizvodnje i prerade, asortimana proizvoda i drugo, a u čemu im sigurno mogu pomoći EU fondovi, posebice EU poljoprivredni fond za ruralni razvoj”, komentirala je Žaklina Jurišić, pomoćnice direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo.

Top 10 izvoznih hrvatskih proizvoda (u vrijednosti dolara) u prva četiri mjeseca 2015. jesu:

1. ribe, svježe ili rashlađene
2. kukuruz
3. čokolada i drugi proizvodi s kakaom
4. preparati za umake i pripremljeni umaci
5. sladni ekstrakti
6. šećer od šećerne repe i trske
7. pripravci koji se rabe za prehranu životinja
8. kruh, peciva, kolači i ostali pekarski proizvodi
9. *prehr. proizv. nespomen. na drugom mjestu
10. soja u zrnu, uključujući i lomljenu

S druge strane, Hrvatska je pak u istom razdoblju najviše uvozila (u vrijednosti dolara) sljedeće:

1. svinjsko meso
2. čokoladu i druge proizvode s kakaom
3. kruh, peciva, kolače i ostale pekarske proizvode
4. *prehr. proizv. nespomen. na drugom mjestu
5. pripravke za prehranu životinja
6. uljane pogače i ostala biljna ulja
7. kukuruz
8. kavu, prženu ili neprženu
9. sir i skutu
10. mlijeko i vrhnje

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here