Agrofructus gubi milijune eura zbog blokade Bajakova

38

agrofructusBlokada Bajakova i trgovinski rat između Hrvatske i Srbije koštat će Agrofructus iz Donjeg Miholjca najmanje milijun eura. Toliko je naime vrijedan posao izvoza 3.000 tona jabuka iz voćnjaka u Slavoniji srpskom kupcu. Vlasnik i direktor Agrofructusa Denis Matijević pokušava spasiti što se spasiti dade.

“Dogovor sa srpskom tvrtkom Agrofructus VIP je bio da nam oni daju plastičnu ambalažu za berbu koju zatim punu vraćamo nazad. Ambalaža nam sad ne može stići, a rokovi za berbu nam bježe. Ako za sedam dana pomjerimo berbu jabuka više neće biti dobra. U Hrvatskoj nema kapaciteta niti za skladištenje niti za pospremanje tolike količine jabuke. Sad se snalazimo kako znam”, kaže za tportal Matijević.

Predsjednik Hrvatski izvoznika i prvi čovjek Končara Darinko Bago smatra kako još nije vrijeme za paniku jer se sve može brzo normalizirati. “Ako se to ne desi problemi će samo rasti. Prvo ćemo imati problema s provozom robe, a ako bude duže trajalo i s ugovaranjem novih poslova”, ističe Bago.

O kakvoj se velikoj količini jabuka radi najbolje govori podatak da za njihov prijevoz treba od 150 do 170 šlepera.

Osim jabuka, šefa Agrofructusa brine i kako će uvesti papriku iz Srbije i Makedonije za proizvodnju ajvara.

“Sad bi se trebala intenzivirati prerada. Ako paprika ne stigne stat će radna linija i 150 ljudi neće imati što raditi. U slučaju da se za dva – tri dana ne nađe rješenje imat ćemo i u tom dijelu velikih problema. Mi već sad gubimo jer se pripremamo za loše scenarije i nismo fokusirani na posao”, ističe Matijević.

Pomalo ljutito dodaje kako su prije sedam dana odgovorni uvjeravali da neće biti problema na granici za poduzetnike zbog izbjegličke krize.

“Premijer je rekao da neće biti problema. Sad više ne znam dali mu trebao vjerovati”, kaže Matijević. (tportal.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here