Apple preuzeo Mapsense, tvrtku specijaliziranu za Big Data

68

mapsensePreuzimanje će omogućiti Appleu da analizira podatke o lokacijama te mapiranje informacija prikupljenih preko pametnih telefona, vozila i ostalih uređaja povezanih s internetom. Prema neslužbenim informacijama za tvrtku s 12 zaposlenih Apple je platio 25 mil. dolara.

Apple je preuzeo tvrtku za Mapsense, specijaliziranu za tehnologije vezane uz Big Data. Preuzimanje će omogućiti Appleu da analizira veliku količinu podataka o lokacijama i mapiranje informacija prikupljenih preko pametnih telefona, vozila i ostalih uređaja povezanih s internetom.

Tvrtka Mapsense osnovana je prije dvije godine u San Franciscu bivši inženjer Palantira, tvrtke koja ej pionir analize podataka i među najvrjednijim je privatnim tvrtkama u Silicijskoj dolini.

“Apple povremeno kupuje manje tehnološke tvrtke i ne raspravlja o razlozima ni planovima”, rekao je Apple u priopćenju kojim potvrđuje preuzimanje o kojem je vijest prvi objavio portal Recode, specijaliziran za tehnološke vijesti.

Osoba upoznata s dogovorom rekla je da je Apple za tvrtku s 12 zaposlenih platio 25 milijuna dolara.

Apple je posljednjih godina proveo niz akvizicija kako bi unaprijedio svoje mapne aplikacije. Među njima bilo je i pripajanje HopStopa, koji je razvio usluge vezane uz pravce u javnom prijevozu i čija su iskustva i znanja vjerojatno pridonijela uključivanju tranzitne navigacije u operativni sustav iOS 9, koji je predstavljen ovog tjedna. Apple je također ulagao u razvoj analitičkih kapaciteta pa je 2013. Platio 200 milijuna dolara za Topsy, još jednu tvrtku koja razvija rješenja za Big Data, ali fokusiranu na društvene mreže.

Međutim, potencijalna primjena Mapsenseinih aplikacija utemeljenih na oblaku i geoprostornoj tehnologiji mnogo je šira od jednostavne dorade Appleovih karata. Na primjer, ona omogućava obradu ogromne količine podataka koji se generiraju iz tisuća mobilnih uređaja u realnom vremenu kako bi se poboljšala prometna navigacija.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, Apple je osnovao tajni istraživački tim fokusiran na automobilske tehnologije, kojem je jedan od ciljeva razvoj vlastitog električnog automobila, tvrde osobe upućene u planove kalifornijske kompanije. Poput svojih susjeda u Silicijskoj dolini Googlea, Tesle i Ubere, Apple razmišlja o stvaranju samoupravljivog automobila.

Na pitanje o Appleovim automobilskim planovima izvršni direktor Tim Cook je gostujući u utorak navečer u talk-showu Stephena Colberta rekao je: “Pratimo mnoge stvari, ali odlučili smo usredotočiti energiju na nekoliko njih”.
Mapsense, u čijem su timu bivši zaposlenici Applea, Googlea i Palantira, prikupio je od investitora kao što su General Catalyst, Formation8 i Redpoint 2,5 milijuna dolara.

Osnivač kompanije Erez Cohen govorio je u intervjuima da su izgradili sofisticiranu “temeljnu mapu” svijeta koja ne prikazuje samo ceste i rijeke, nego i dimenzije svake zgrade u Sjedinjenim Državama. Mapsensova tehnologija baza podataka koristi se za mapiranje uragana, kartičnih prevara i autobusnih stajališta.

Sustav se oslanja na ono što svojim marketinškim materijalima opisuju kao “masivno odlagalište podataka koje možete prikupiti s aplikacijama za pametne telefone i druge uređaje povezane s internetom“.

U videu objavljenom prošle godine u kojem se objašnjava Mapsenseova tehnologija prikazali su kako se pametni telefon može upotrijebiti kako bi se precizno odredila lokacija s koje je netko tvitao o festivalu u vrijeme njegova održavanja, s takvom preciznošću da prikaže grupe oko privremene pozornice koje inače ne bi mogle biti prikazane na karti.

Drugi video prikazuje kako se iz podataka prikupljenim preko aplikacije poput Ubera mogu u realnom vremenu prikazati dijelovi grada u kojima najviše ljudi traži prijevoz. Razumijevanjem takve potražnje moguće je strateški rasporediti vozila i odrediti njihove pravce kretanja. (banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here