Hrvatski izvoz u prvom polugodištu porastao 12,3 posto

51

izvozHrvatski robni izvoz izražen u kunama u prvih je šest mjeseci ove godine porastao za 12,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz istodobno povećan za 6,3 posto, pa je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 60,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Hrvatska je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja izvezla roba u vrijednosti 41,9 milijardi kuna, a uvezla u vrijednosti 68,9 milijardi kuna.

Najvažnije tržište za hrvatske proizvode je Europska unija, na koju se odnosi 67 posto robnog izvoza. U prvih šest mjeseci u zemlje EU-a izvezeno je roba u vrijednosti 3,7 milijardi eura, što je 17 posto više u odnosu na izvoz iz prvih šest mjeseci 2014. Istodobno je uvoz iz EU zemalja porastao za 10,9 posto, na 7,1 milijardu eura.

Najveći vanjskotrgovinski partner Hrvatske je Italija, u koju je u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno roba u vrijednosti 747 milijuna eura, što je 2,9 posto više na godišnjoj razini, dok je uvoz roba iz te zemlje porastao za 5,1 posto, na 1,2 milijarde eura.

Među djelatnostima sa značajnijim vrijednostima izvoza najveći postotni rast statistika bilježi kod brodogradnje, za 200,7 posto, na 194,9 milijuna eura. Visok rast izvoza ostvarila je i proizvodnja prehrambenih proizvoda, za 18,2 posto, na 419 milijuna eura. (vijesti.hrt.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here