Počela 9. Combisova konferencija: Osjeti digitalno. Živi digitalno

28

ivan-gabric-pred-upraveZapočelo je dvodnevno okupljanje IT zajednice Hrvatske i regije, na čijem je otvaranju Combis predstavio pogled u budućnost vlastitog razvoja i razvoja IT tržišta.

Deveta Combis konferencija, središnje godišnje događanje u organizaciji Combisa, otvorena je danas u Šibeniku.

Ovogodišnjom krovnom temom “Osjeti digitalno. Živi digitalno”, želja je sudionicima približiti tehnologije koje omogućuju inovativnost proizvoda i usluga te brže i efikasnije poslovne aktivnosti.

Konferenciju je otvorio predsjednik Uprave Combisa Ivan Gabrić govoreći o temama nove mobilnosti, sveopćoj okruženosti senzorima i demokratizaciji kreativnosti, koje uistinu snažno mijenjaju naše živote i poslovanje. “Zapravo, nije više pitanje što nas mijenja, već kako nas mijenja i na koji način mi sami sudjelujemo u promjenama”, kaže Gabrić.

“Inovativne ideje za razvoj naše poslovne svakodnevice u fokusu su ovogodišnje, devete po redu, Combis konferencije. Prikazat ćemo vam uspješne primjere projekata i rješenja, nastale na potrebama i željama kompanija, ali otići ćemo i korak dalje i otkriti vam kako vidimo IT budućnost”, naglasio je čelnik Combisa.

Kai Ulrich Deissner, član uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog Telekoma, naglasio je kako tehnologija utječe na razvoj telekom industrije, koji nas trendovi očekuju te što tehnološke promjene donose krajnjem korisniku: “Tehnologija je temelj našeg poslovanja i naš cilj je ostati lider u ovom području na hrvatskom tržištu. Konstantno ulažemo kako bismo bili što bolji za naše korisnike, ali također i sami koristimo tu tehnologiju za promjenu i ubrzanje našeg poslovanja. Prednosti njezine primjene su opipljive, kako financijski, tako i kroz zadovoljstvo zaposlenika i korisnika”.

“Posao možemo voditi uz pomoć mnogo različitih tehnologija i on će funkcionirati. Ali mnogo je lakše i efikasnije njime upravljati kada ih sve objedinimo. Imamo mnogo primjera da to i te kako dobro funkcionira”, naglasio je Deissner.
Goran Car, direktor strateškog područja za integrirana IT rješenja i usluge u Combisu istaknuo je kako digitalno doba zahtjeva promjene svih bez iznimke, zbog čega je i Combis sam krenuo u promjene unutar kompanije – jedan dio se odnosi na aspekt proizvoda i rješenja koja nudi, a drugi na pitanje vlastite organizacije i načina na koji pruža usluge krajnjom korisniku.

“Digitalizacija nije samo korištenje interneta i mobilnih aplikacija, ona mijenja način rada i proizvodnje, potrebna radna mjesta, uspješne poslovne modele, proizvode koje tržište želi. Neke tvrtke rade outsourcing i to se često doživljava uspjehom. No, to je najmanji oblik stvaranja dodatne vrijednosti. Zato smatramo da je budućnost u vlastitim rješenjima, s ‘twist of lemon’ – djelićem originalnosti koja nas čini zanimljivim i kompetitivnim”, rekao je Car i predstavio Combisov program internog startupa – neostartup.

“Neostartup, kako smo mi nazvali model internih startupova, koristi postojeće resurse i znanja Combisa, ali timu koji je unutar startupa istodobno daje slobodu u izradi i generiranju novih rješenja koja sutra mogu postati relevantan produkt”, dodaje Car.
Prvi takav Combisov projekt je iFlight – inovativan Cloud sustav za upravljanje rasporeda letenja zračnih posada na osnovu biometrijskog praćenja fiziološkog stanja u stvarnom vremenu pomoću nosivih uređaja i mobilne aplikacije, kojeg su predstavili Mario Rudman i Marko Radoš, prijatelji s Fakulteta elektrotehnike i računarstva na kojem su nedavno diplomirali, a danas kolege u Combisovom timu.

Tijekom leta piloti mjere svoje biometrijske podatke (otkucaji srca, disanje itd.) pomoću uređaja kao što su pametni sat ili narukvica, a nakon što završe let ti se podaci analiziraju te tako putem iFlighta  aviokompanije mogu korigirati raspored letova i osigurati da njihovi piloti ne lete preumorni.

U nastavku prvog konferencijskog dana slijedi plenarno predavanje poznatog govornika poslovne kreativnosti Fredrika Häréna, izlaganja čelnika uspješnih hrvatskih kompanija te okrugli stol “ICT u zemlji nogometa i turizma”.
Sve informacije o konferenciji kao i prezentacije s predavanja potražite na službenoj stranici 9. Combis konferencije.

Combis konferencija ove je godine okupila rekordan broj sudionika, sponzora i medijskih pokrovitelja, što je značajan pokazatelj kvalitete i vrijednosti ovog tradicionalnog okupljanja, kao i sve izraženije potrebe da se upravo pomoću ICT-a potaknu pozitivna gospodarska kretanja.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here