Proširuju su proizvodni asortimani u Agrokomercu

63

agrokomercAgrokomerc, nekadašnji vodeći prehrambeni gigant bivše Jugoslavije, u poslijeratnim godinama je posrnuo.

Iako se uvijek u AC-u pokušavalo raditi, čak i u ratu kad se proizvodila hrana za narod i vojsku, neminovno je došao u stečaj, te je došao pod ingerenciju Federacije BiH jer se radilo o tvornici od posebnog interesa za državu.

Ipak, povremeno, poprilično ispravni i očuvani pogoni bi se upalili, nešto se uvijek događalo, a ozbiljan pristup proizvodnji počeo je prije četiri godine kada je kompanija Gadžo komerc iz Sarajeva zakupila prve pogone.

Bez privatnog biznisa danas je nemoguće drugačije vratiti radnike u tvornice.

Munir Termiz, v.d. direktora Agrokomerca sjeća se tih početaka s Gadžo komercom, za koje tvrdi da su ispunili sve uvijete iz ugovora.

“Oni su uložili u sanacije i adaptacije pogona, impresionirali su nas onim što su učinili za ove četiri godine i sad sa sigurnošću mogu tvrditi da bi Agrokomerc neminovno propao da oni nisu došli”, kazao je Termiz.

Gadžo Comerc je u proizvodnju uložio više od 1,5 milijuna konvertibilnih maraka, te su zaposlili 235 radnika.

Proizvode četiri linije proizvoda, a to su biskvit, tops i petit keks, kremovi, kakao i čokoladni namazi, prerada voća i povrća, začinske mješavine i pasterizirani program, instant juhe i majoneze. Na tržištu su postavili izrazito visok standard u kvaliteti i sigurnosti proizvoda, a sve to dokazuju i s certifikatima HACCP i HALAL.

Radnici, naviknuti na svoja dnevna zaduženja, posao obavljaju brzo i kvalitetno. Neki od njih su u Agrokomercu radili i prije rata, ali su svi iz porodica gdje su im barem roditelji radili ovdje u proizvodnji. Kladuščana u Gadžo Komercu je 95 posto, tek poneko iz stručnog menadžmenta je iz Sarajeva, poput direktora Zlatka Sejmenovića.

“Osim nekih preinaka koje smo uradili, sve ovo je zapravo ovako izgledalo i prije 20-30 godina. Pokrenuli smo četiri tvornice 2013. godine i konstantno razmišljamo kako da proširimo palete proizvoda. I danas proizvodimo čuveni Agrokomercov tops koji je apsolutni lider na bh. tržištu. Prošlog mjeseca smo proizveli 1.500.000 komada. Izvozimo u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, a uskoro bi mogli početi i u Vijetnam. Kroz Konzum i Mercator smo zastupljeni i u Sloveniji. Zbog potražnje naše dijaspore redovno izvozimo Tops i u Skandinavske zemlje i Ameriku”, kazao je Sejmenović.

Radnici su zadovoljni, prijavljeni su, plaća je redovna, a prekovremeni sati su plaćeni.

Direktor, također, tvrdi da s proizvodnjom u Agrokomercu nimalo ne riskira, jer 90 posto njihove robe unaprijed je već naručeno i ugovoreno.

Sljedeći proizvod kojeg planiraju izbaciti su slatka sendvič-peciva s ciljanim tržištem na školsku populaciju.

Gadžo komerc na ide nikuda iz Velike Kladuše, a s obrazovnim institucijama USK-a žele stvoriti uvijete za zapošljavanje mlade kvalificirane radne snage, posebno prehrambenih tehnologa i inženjera. Duboko vjeruju da će kroz ovaj vid suradnje s obrazovnim institucijama ostvariti pretpostavku za brži razvoj i povoljnije uvijete života ljudi na ovim prostorima. (oslobodjenje.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here