Rekordna godina za talijanski Prosecco

55

prosecco-09Za čuveni talijanski pjenušac Prosecco ova godina bit će rekordna.

Berba grožđa, koju su obilježile vrućine i suša početkom kolovoza, donijela je Prosecco vinarima povećanje od 31 posto u proizvodnji, izvijestio je predsjednik Konzorcija proizvođača prošeka Stefano Zanette.

Prosecco vinarije u sjevernoj talijanskoj pokrajini Treviso očekuju porast proizvodnje u odnosu na 381 milijuna boca koliko je prodano u 2014. u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde eura. Dakle, Prosecco je nadjačao francuski šampanjac, kojeg je prodano u 2014. godini 307 milijuna boca. Ove godine, proizvodnja Proseccoa trebala bi premašiti razinu od 485 milijuna boca.

Izvoz raste 20 posto godišnje, uglavnom zbog snažnog rasta potražnje u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Predsjednik Veneta Luca Zaia, bivši ministar poljoprivrede i enolog, govori o “žetvi stoljeća” za Prosecco, a kvaliteta je ove godine “izvrsna”.

“Prosecco je glavni proizvod Italije, po kojem je poznata u cijelom svijetu. Za potrošače, proizvodnja u 2015. je garancija izuzetne kvalitete”, kaže Zaia.

Top područje za proizvodnju prošeka nalazi se u brdovitom trokutu između Vittorio Veneta, Conegliana i Vadobbiadena u pokrajini Treviso. Ovdje radi 3.200 vinarija i 170 punionica koje proizvode 72 milijuna boca i stvaraju promet od 470 milijuna eura godišnje. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here