Bloomberg: Prijeti globalna nestašica kave

57

Svijetu koji uživa u kavi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbjegne nestašicu te sirovine, piše  agencija “Bloomberg”.

kava - midi“Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati porasti za dodatnih 40 do 50 milijuna vreća kave u narednih deset godina”, izjavio je predsjednik i generalni direktor talijanske kompanije Illycaffè za proizvodnju gotove kave, Andrea Illy, dodajući da je to više od cjelokupnog uroda Brazila.

Ako se uzme u obzir prijetnja od klimatskih promjena, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobije se potencijalni problem, a to je, kako navodi “Bloomberg”, nešto protiv čega se poljoprivrednici, vladini službenici i predstavnici te industrije nastoje izboriti na ovotjednom Globalnom forumu od kavi u Milanu.

“Prije ili kasnije, u narednim mjesecima ili godinama, morat ćemo donijeti ozbiljne odluke u pogledu toga što i kako raditi. Ne znamo odakle će ova kava dolaziti”, rekao je Illy.

“Svijet se priprema za deficit u proizvodnji kave od 3,5 milijuna vreća u sezoni 2015./2016. godini”, prema tvrdnjama švicarske kompanije Volcafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi poslije globalnog deficita od 6,4 milijuna tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cijene kave su pale za 27 posto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi agencija. (bloomberg.com)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here