HGK: Rast maloprodaje ove godine oko 2%

40

Realan promet u trgovini na malo u kolovozu ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio je 0,9 % veći, a nominalni je promet na istoj razini bio u odnosu na isti mjesec prošle godine.

maloprodaja - midiIako je dinamika realnog rasta prometa nešto brža u odnosu na kolovoz prošle godine (0,2 %), riječ je o sporoj dinamici kretanja s obzirom na rekordne fizičke pokazatelje u turizmu koji su ostvareni u tom mjesecu, odnosno s obzirom na potencijal turističke potrošnje.

Prema podacima, u kolovozu je zabilježen pad realnog prometa od 1,3 % u odnosu na srpanj ove godine.

Godišnji rast u kolovozu ove godine nastavak je pozitivnog trenda koji kontinuirano traje od kolovoza prošle godine. Takva kretanja djelomično su rezultat poboljšanja optimizma potrošača koje se bilježi od listopada prošle godine.

Uz to, pozitivan utjecaj na rast prometa imalo je realno povećanje neto plaća koje je zabilježeno početkom ove godine kao rezultat promjene poreza na dohodak, s time da su i naznake tog povećanja, koje su bile poznate prošle godine, imale određeni pozitivan utjecaj na optimizam potrošača.

“Domaća potražnja i nadalje je slaba, što je rezultat višegodišnjih negativnih trendova na tržištu rada, odnosno smanjene kupovne moći stanovništva, pa se i promet u trgovini na malo sporo oporavlja. Tako je taj promet u kolovozu samo 0,9% veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u prvih osam mjeseci bio je u prosjeku veći za oko 2,2 %. U tom kontekstu ne očekujemo bitne promjene ni na godišnjoj razini te u 2015. godini očekujemo rast prometa za oko 2 % u odnosu na prethodnu godinu”, komentar je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

Uslijed spomenutog trenda rasta, u prvih osam mjeseci ove godine realni promet je, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio oko 2,2 % veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ipak, razina ovogodišnjega realnog prometa i dalje je niska (oko 15 % niža u odnosu na isto razdoblje 2008. godine), zbog nedostatne domaće potražnje koja je rezultat višegodišnjih negativnih trendova na tržištu rada, što je dovelo do smanjenja kupovne moći stanovništva. Uz moguće usporavanje dinamike rasta krajem godine, očekujemo da će promet na razini cijele ove godine biti veći za oko 2 %.

Prema podacima Eurostata, nastavlja se pozitivan godišnji trend realnog prometa u trgovini na malo (odjeljak G47) na razini EU, započet u kolovozu 2013. godine. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine realan promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio oko 2,9 % veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Spomenuti rast prometa rezultat je povećanja u većini zemalja EU izuzev Grčke i Luksemburga. Podaci za kolovoz dostupni su za 17 zemalja EU (Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Irska, Španjolska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Finska, Švedska i UK) i pokazuju slična kretanja, odnosno u većini tih zemalja bilježi se godišnji rast realnog prometa izuzev Belgije, Bugarske, Luksemburga i Finske. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here