Iako strogo zabranjen, GMO stiže u Hrvatsku

45

gmo - soja - midiIako je u Hrvatskoj sjetva i distribucija genetički preinačenih organizama strogo zabranjena, oni ipak stižu u našu zemlju. Nakon što je lani pronađena soja s udjelom GMO-a, i ove je godine poljoprivredna inspekcija pronašla nekoliko takvih uzoraka.

Stevo Tišljarec iz Čurlovca pokraj Bjelovara prvi je put posijao soju – i požalio.

Poljoprivredna inspekcija utvrdila je nedopuštenu razinu GMO-a. Prikolica s devet tona soje stoji zapečaćena već danima. Štetu procjenjuje na oko 30 tisuća kuna, a sjeme soje kupio je legalno, s certifikatom.

“Imam račune, ima izvješće da je ta soja bila ispravna, isto analiza”, žali se Tišljarec.

Obitelj Smekal već je dobila nalog inspekcije da mora neškodljivo uništiti soju s četiri hektara jer je u njoj pronađen GMO. No oni to zasad odbijaju učiniti.

Poljoprivredna je inspekcija ove godina pregledala 290 uzoraka sjemenske soje i nije pronašla nepravilnosti. Laboratorijski je analizirala i 22 uroda soje i u jednome pronašla GMO koji je završio kod još tri poljoprivrednika. Istraga još traje, a vodi i u susjednu zemlju.

“Postoji osnovana sumnja da je sjeme krivotvoreno, odnosno da su originalna pakiranja otvarana i da je u to pakiranje stavljeno sjeme koje nije u biti sjemenska roba”, izjavio je Đuka Marić, načelnik Sektora inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Iz inspekcije napominju kako zbog sustavne kontrole genetički modificirana soja sigurno neće završiti na tržištu, nego će biti uništena. (vijesti.hrt.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here