Kraš povećao prihode, ali mu znatno pala dobit

43

kras-zgradaKraš Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 727 tisuća kuna kuna, što je pad prema istom razdoblju lani kada je iznosila 4,5 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog u petak na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni konsolidirani prihodi Kraš Grupe ostvareni su u iznosu od 682,8 milijuna kuna, što je za 16,4 milijuna kuna ili 2,4 posto više nego u istom razdoblju lani. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji iznose 669,6 milijuna kuna od čega se na prihode s domaćeg tržišta odnosi 367,2 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu iznose 302,4 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani rashodi Kraš Grupe su iznosili 680,9 milijuna kuna i veći su za 3,2 posto. Na povećanje rashoda najveći je utjecaj imao rast nabavnih cijena osnovnih sirovina, posebno cijena kakaovca i prerađevina od kakaovca i to za oko 20 posto te visokog rasta cijena koštuničavog voća, lješnjaka i badema.

Kraš Grupa u prvih devet mjeseci ove godine, nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarila dobit prije oporezivanja od 1,9 milijun akuna, dok neto dobit grupe iznosi 727 tisuća kuna.

U izvješću se navodi kako su nastavljene aktivnosti na jačanju tržišnog pozicioniranja brendova kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Uz povećane marketinške aktivnosti i ulaganja u tržište ostvareno je povećanje količinskog obujma prodaje od 2,7 posto.

U prvih je devet mjeseci povećan izvoz na prekomorska tržišta – Saudijske Arabije i SAD-a kao i na tržišta Austrije, Švedske, Slovenije i Srbije.

Sukladno planovima i strategiji daljnjeg razvoja tijekom ove godine se realiziraju značajniji investicijski projekti modernizacije proizvodnih pogona u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru. (tportal.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here