PepsiCo: Zbog snažnog dolara prihodi pali 5,2 posto

63

Prihodi PepsiCoa pali su u proteklom tromjesečju 5,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 16,3 milijarde dolara, a pad prihoda četvrti kvartal zaredom ponajviše je posljedica visokog tečaja dolara.

pepsiCoPrema izvješću PepsiCoa, objavljenom u utorak, neto dobit iznosila je u trećem tromjesečju 533 milijuna dolara, što je 73 posto manje u odnosu na 2,1 milijardu dolara u istom lanjskom tromjesečju. No, to je ponajviše posljedica otpisa 1,4 milijarde dolara, zbog promjene računovodstvenih metoda u Venezueli.

Prihodi PepsiCoa u Sjevernoj Americi, njezinom najvećem tržištu, porasli su u proteklom kvartalu za 4 posto, na 5,36 milijardi dolara, pa čine otprilike trećinu ukupnih prihoda tog proizvođača gaziranih pića.

To je tek treći kvartal u posljednje četiri godine kako PepsiCo bilježi rast prihoda na američkim tržištima. Pritom je prodaja gaziranih pića u toj regiji pala za 2 posto, dok je prodaja ostalih porasla za 10 posto.

Kao i ostali proizvođači gaziranih pića, PepsiCo ima problema sa zadržavanjem potrošača u SAD-u, koji se sve više okreću zdravijim pićima s prirodnim sastojcima. Stoga je u posljednje vrijeme tvrtka uvela nove proizvode s manje šećera i više prirodnih sastojaka.

Na inozemnim tržištima, pak, toj kompaniji problem u posljednje vrijeme predstavlja visok tečaj dolara, koji raste prema većini svjetskih valuta jer se u SAD-u uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa. Kako bi neutralizirala taj negativni utjecaj, tvrtka je ponešto povećala cijene na tim tržištima.

Kako su poslovni rezultati PepsiCoa nešto bolji od očekivanja analitičara, u utorak je cijena dionice na Wall Streetu porasla oko 2 posto. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here