Hewlett-Packard: Prodaja pala 9,5 posto

21

Prihodi Hewlett-Packarda pali su u proteklom tromjesečju 9,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 25,7 milijardi dolara, što je posljedica slabljenja prodaje osobnih računala (PC) i potražnje za uslugama te kompanije.

Hewlett-Packard-logo-midiPrema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, čista dobit HP-a iznosila je u proteklom tromjesečju, okončanom 31. listopada, 1,32 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 1,33 milijarde.

Drugi po veličini svjetski proizvođač osobnih računala ostvario je u 16 od posljednjih 17 kvartala pad prihoda, što je ponajviše posljedica pada prodaje PC-a.

U proteklom su kvartalu prihodi od prodaje PC-a i printera pali oko 14 posto na godišnjoj razini.

Prodaja PC-a u svijetu već dulje vrijeme pada, a nedavno lansiranje na tržište novog Microsoftovog Windows 10 sustava zasad nije uspjelo preokrenuti taj trend.

Pad prihoda HP-a posljedica je također, jačanja dolara, zbog čega padaju prihodi HP-a s tržišta izvan SAD-a, na kojima ta tvrtka ostvaruje gotovo dvije trećine svojih ukupnih prihoda.

U odjelu usluga za kompanije prihodi HP-a pali su, pak, u proteklom kvartalu 9 posto na godišnjoj razini.

Jučer objavljeno izvješće bilo je posljednje cjelovito, s obzirom na to da se ovoga mjeseca Hewlett-Packard dijeli na dvije tvrtke.

Jedna, koja će se zvati HP Inc, bavit će se proizvodnjom kompjutora i printera, dok će se druga, Hewlett-Packard Enterprise ili HPE, usmjeriti na brzorastuće područje hardvera i usluga za kompanije.

Ta 76 godina stara kompanija nastoji preusmjeriti svoje poslovanje prema kompjutorskoj opremi, uslugama i mrežnim sustavima za kompanije, a smanjiti ovisnost o prodaji PC-a, s obzirom na to da potrošači kupuju sve manje PC-a, a sve više pametnih telefona i tablet računala.

Podjela kompanije dio je radikalnog višegodišnjeg plana restrukturiranja, koji uključuje oštro smanjenje troškova i ukidanje više od 50.000 radnih mjesta. Krajem prošle godine HP je imao više od 300.000 zaposlenika širom svijeta. (tportal.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here