Krađe u trgovinama odnijele 123 milijarde dolara

52

Trgovci u cijelom svijetu izgubili su 123 milijardi dolara uslijed krađa i prevara u trgovinama, pokazuje istraživanje britanskog centra Retail.

krada-trgovine-midiOvaj iznos predstavlja 23,1% od cjelokupne svjetske maloprodaje u prosjeku.

U izvještaju Global Retail Theft Barometar 2014/15. navodi se da je “skupljanje”, koje se definira kao gubitak od krađe zaposlenika, dobavljača, prevara dobavljača i administrativnih pogrešaka, u Europi iznosilo 16 milijardi eura.

Za gubitke najodgovornije je osoblje čije unutrašnje pogreške nanose četvrtinu ukupne štete. Najveći gubici u Europi uslijed “skupljanja” su Nizozemskoj (1,48% od ukupne prodaje), Finskoj (1,38%) i Španjolskoj (1,33%). Najniži gubici “skupljanja” prema istraživanju su u Švicarskoj (0,76%) i Norveškoj (0,75%).

Na popisu proizvoda koji se kradu nalaze se pribor za mobilne uređaje, modni dodaci, baterije ili električni alati. Lopovi kradu i skupe proizvode, kao što su vino, rakija, britvice, kozmetika i pametni telefoni. Ali, na popisa su nalaze i hrana za dojenčad, cipele, sir i drugi artikli.

Komercijalna poduzeća suprotstavljaju se “skupljanju” različitim mjerama, kao što su trening, sigurnosne tehnologije alarmnih sistema, video nadzor, korištenje detektiva ili SMS-informacijskih usluga.

Istraživanje je provedeno na temelju dubinskih intervjua i telefonskih anketa provedenih na 24 tržišta među 203 trgovaca koji su činili 996,2 milijarde dolara u prodaji 2014. godine. (indikator.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here