Logistika – Trendovi: Gledati svoja posla

105

logistika-kearney ftd 777Ključni pokretači tržišta logistike u Europi jesu porast investicija u infrastrukturu i povećana poslovna efikasnost koju poduzeća mogu postići fokusirajući se na vlastite glavne kompetencije i outsourcajući teretno-vezane usluge

Logistika je centralni proces unutar Supply Chain Managementa (SCM) koji obuhvaća upravljanje i prijenos roba i usluga od točke podrijetla do točke potrošnje te njihovo skladištenje. Fokus ovoga članka su ekonomije Europe i SAD-a koje zajedno generiraju više od pola svjetskog BDP-a (Europa čini 29%, a SAD 22%). Uzimajući u obzir samo logističku industriju, uviđamo da europska logistička industrija pridonosi 5% europskog BDP-a, a američka logistička industrija 8% američkog.

EUROPSKA LOGISTIKA
U periodu 2015. – 2019. predviđen je stalni rast tržišta logističke industrije. Procijenjena vrijednost europskoga tržišta logistike u 2014. iznosila je 1.128,62 milijarde američkih dolara, a u periodu 2014. – 2019. očekuje se stalni rast popraćen s CAGR-om od 2,97%. Neki od ključnih pokretača tržišta logistike u Europi jesu porast investicija u infrastrukturu i povećana poslovna efikasnost koju poduzeća mogu postići fokusirajući se na vlastite glavne kompetencije i outsourcajući teretno-vezane usluge. Tržište se također suočava i s određenim izazovima.

lead1Jedan od glavnih jest utjecaj krize eurozone čiji se negativni utjecaj na ekonomije reflektira i u europskoj industriji transporta i logistike u obliku sporog generiranja prihoda, a drugi veliki izazov predstavlja visok operativni trošak s kojim se poduzeća često susreću.

Glavni trendovi koji prate ovo tržište su:

a) Porast logističkog outsourcinga i 3PL ili 4PL providera. Proizvodna poduzeća šire svoje proizvodne kapacitete i poslovanje te se žele posvetiti svojim osnovnim djelatnostima (core business), dok logističke poslove outsourcaju 3PL ili 4PL providerima zbog iznimno velike efikasnosti i uštede troškova.

logistika-skladisteb) Porast spajanja i akvizicija u proteklim godinama. Logistička, a i druga poduzeća koriste spajanja i akvizicije kako bi povećali svoju globalnu prisutnost, proširili svoj portfelj usluga te postigli ekonomije razmjera u raznim procesima SCM-a.

c) Napredovanje tehnologije. Ono omogućuje povećanje efikasnosti logističkih usluga s obzirom na raspored transporta i dostave robe te upravljanje skladištem.

d) Usvajanje eko-prijateljskih vozila. Usvajanje eko-prijateljskih vozila povezano je s porastom ekološke svijesti pošiljatelja robe koji su počeli birati logistička poduzeća koja malo zagađuju okoliš. Iz tog se razloga javila potreba za korištenjem eko-prijateljskih vozila kao i recikliranih materijala za pakiranje proizvoda.

POKRETAČI EUROPSKOG TRŽIŠTA
Trendovi trebaju biti sagledani i u okviru ključnih pokretača europskog tržišta, a to su:

a) Povećana potražnja automobilske industrije i industrije auto-komponenti. Tijekom zadnjeg desetljeća automobilska industrija i industrija auto-komponenti u Europi je bilježila značajan rast. Kao primjer možemo uzeti i Njemačku, koja je dom važnih automobilskih poduzeća koja uvelike pridonose razvoju njemačke ekonomije.

Automobilska poduzeća počela su usvajati tehnologije kao što su JIT (Just in Time) i Kanban (sistem kontrole zaliha temeljenih na aktualnoj narudžbi kupaca), koje uvelike zahtijevaju besprekidni transport zaliha i outsourcing usluga logistike. No, bez obzira na pozitivne vijesti i dalje se ne zna kako će nedavna afera s Volkswagenom utjecati na tu industriju, a potom i na europsku logistiku.

b) Inicijative Europske unije i europskih država. Europska unija i europske države promicale su inicijative za razvoj cesta i transportnih usluga u Europi te na taj način pokrenule rast europskog tržišta logistike. Tako je, na primjer, tijekom perioda 2007. – 2013. Europska unija investirala 9,57 milijardi dolara u 327 projekata vezanih uz logističku infrastrukturu.

lead2c) Porast tržišta e-trgovine. Porast europskog tržišta e-trgovine utjecao je na porast potražnje za efikasnim logističkim uslugama za prijevoz njihovih roba.

d) Usluge s dodanom vrijednošću nuđene od strane logističkih poduzeća. Trenutno se europska logistička poduzeća fokusiraju na ponudu različitih logističkih usluga, kao što su ocjenjivanje proizvoda, pakiranje ili usluge vezane uz pravne formalnosti procesa. Jako malo igrača nude više usluga na jednom mjestu, a sve je veća i potražnja za tim uslugama.

TRENDOVI U SAD-U
Tržište logistike je jedno od najvećih u SAD-u te je vođeno od dva glavna faktora: efikasnost goriva i porast tehnoloških investicija. Sve više logističkih poduzeća traže goriva koja nisu samo ekološki prihvatljiva, već i jeftina. Isto tako, ona traže i adekvatnu tehnologiju koja će omogućiti usklađenost poslova u lancu logistike i pružati efikasan i brz način dostave.

S druge strane, ozbiljni izazovi manjka efikasne podrške logistici i visok trošak prelaska na zelena goriva predstavljaju značajan izazov za poduzeća te njihovoj potrazi za alternativnim rješenjima. No, kao što smo vidjeli i za europsko logističko tržište, i američko je u porastu. Iako je njegova vrijednost u 2013. godini bila 1.390 milijardi dolara, očekuje se stalni rast do 2018. s CAGR-om od 4,59%.

Glavne trendove američkog tržišta logistike karakteriziraju:

a) Povećana potražnja za intermodalnim željezničkim transportom. Intermodalni željeznički transport omogućuje logističkim poduzećima fleksibilnost i razne kapacitete skladištenja. Povećana potražnja takvog transporta, u odnosu na cestovni transport, leži u manjem trošku goriva. Nekoliko kompanija investiraju u takav sistem kako bi povećali sigurnost proizvoda, povećali kapacitet i omogućili dostavu roba na vrijeme.

lead3b) Eko-prijateljska vozila. Isto kao i u europskom slučaju, logistička poduzeća postaju ekološki osviještena te traže od svojih 3PL providera istu razinu osviještenosti. Nije samo važno koristiti zelena goriva, već i na druge načine očuvati okoliš, primjerice korištenjem recikliranih proizvoda.

c) Outsourcing logistike. Outsourcingom logistike poduzeća se mogu fokusirati na vlastiti core business i smanjiti vrijeme dostave njihovih proizvoda. S obzirom na činjenicu da JIT metoda postaje industrijski standard, outsourcing profesionalnih usluga logistike će također svjedočiti stalnom rastu automobilske industrije i industrije auto-komponenti.

POKRETAČI AMERIČKOG TRŽIŠTA
Kako bi se donijele ispravne odluke, trendove valja sagledati uzimajući u obzir i glavne pokretače tržišta logistike u SAD-u, koji su:

a) Ekonomski oporavak. Tržište logistike ovisno je o rastu ekonomske aktivnosti. Kako se američka ekonomija oporavila, nabavne, proizvodne i prodajne aktivnosti su se povećale. Očekivani rast SAD-a pozitivno će utjecati na potražnju sirovina i gotovih materijala, a s povećanjem produktivnosti očekuje se i porast potražnje za transportom.

b) Visoke investicije u tehnologiju. Porast investicija u tehnologiju pomoći će poduzećima da ojačaju svoje usluge, preciznije kontroliraju kretanje svojih proizvoda te završe njihovu proizvodnju uplanirano vrijeme. Isto tako, korištenje novijih tehnologija omogućit će poduzećima da provjeravaju zalihe i dostave efikasna rješenja skladištenja za kvarljive proizvode i hranu osjetljive na temperaturu.

c) Visoka povezanost s e-trgovcima. Iako je trend rasta e-trgovaca u SAD-u vrlo ozbiljan, isti ne može biti održiv ukoliko ne dobije podršku logističke industrije. Iz tog su se razloga te dvije industrije povezale kako bi se osigurala infrastruktura skladištenja i dostava proizvoda i usluga kupcima.

trziste logistike SAD i EuropaU konačnici, valja učiti od lidera logističkoga tržišta te uzeti u obzir u kojem smjeru ono ide i što ga najviše pokreće.Možemo zaključiti da će potreba za efikasnom logistikom i popratnim uslugama rasti u budućnosti te da će poduzeća sve više i više zahtijevati od trećih da pokrivaju više usluga odjednom kako bi se oni mogli nesmetano baviti svojim core businessom.

Također, očekujemo da će se pozitivni trendovi porasta tržišta logističke industrije odraziti i u Hrvatskoj, gdje se očekuje porast od 1-2%.

Srečko Debelak
Senior Director
srecko.debelak@atkearney.com
ATKearney logo

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here