Njemačka inicijativa “kupujmo balkansko”

12

Balkan-Konferenz-midiIako je Balkan proteklih tjedana spominjan uglavnom u kontekstu problema s valom izbjeglica, vlada u Berlinu iza kulisa ulaže napore u gospodarski oporavak regije. I ti napori su očito već urodili plodom.

“Otkrili smo potpuno nove mogućnosti za razvoj naših poslova”.

Tako glasi samo jedna od reakcija brojnih njemačkih gospodarstvenika koji sudjeluju u programu “Einkaufsinitiative Balkan” (Inicijativa za nabavu robe s Balkana).

Inicijativa je pokrenuta kao rezultat prošlogodišnje Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, a njezini inicijatori su njemačko udruženje logističara i firmi za nabavku BME, Njemačka gospodarska i trgovačka komora DIHK te vlada u Berlinu.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regije Zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno poduzećima iz Njemačke. Proteklog lipnja je tako u Münchenu održana i posebna konferencija na kojoj je BME organizirao više od 400 direktnih razgovora u četiri oka između potencijalnih partnera. Na odvojenim sastancima se skoro 100 izabranih tvrtki s područja Zapadnog Balkana predstavilo ispred 22 potencijalna partnera iz Njemačke. U proteklih nekoliko mjeseci su te firme iz BiH, Srbije i Hrvatske dobile 170 konkretnih upita njemačkih kupaca.

“Nakon izvjesnog perioda i analize možemo reći da je inicijativa veliki uspjeh. Tvrtke s Balkana koje su se pojavile na konferenciji bile su odlično pripremljene, neki njihovi predstavnici su govorili njemački i naši gospodarstvenici su bili ugodno iznenađeni. Posebno dobar dojam su ostavili predstavnici iz jedne države na koju nitko ozbiljno nije računao – riječ je o BiH. Ova država ima veći potencijal nego što je očekivano”, kaže Olaf Holzgrefe iz udruženja BME koji naglašava da su već sklopljeni poslovi u iznosu od više stotina tisuća eura.

olaf honefe-midiHolzgrefe ističe da potencijal postoji u segmentima gdje je potrebno odraditi neku tehničku obradu materijala, prvenstveno u metaloprerađivačkoj industriji.

Autoindustrija Njemačke je, naravno, veliki potencijalni kupac, ali u ovom trenutku postoje realniji ciljevi.

“Šansa je suradnja sa srednje velikim njemačkim firmama, u investicijama u razvoj novih segmenata proizvodnje, u ulaganju u kvalifikacije vlastite radne snage i u ovladavanju određenim proizvodnim procesima”, rekao je Holzgrefe.

Holzgrefe ističe da je gospodarska suradnja najbolja pomoć regiji kojoj su hitno potrebna nova radna mjesta: “Posao od nekoliko stotina tisuća eura donosi radna mjesta, donosi novac u javne blagajne. Imajte na umu da njemačke tvrtke u pravilu, kada s nekim uspostave suradnju, ne sklapaju samo jedan posao, nego se ta suradnja nastavlja. Ako je neka tvrtka s Balkana pouzdana i ima kvalitetu, onda se može pouzdati i u partnera u Njemačkoj. Njemačke tvrtke, osim toga, rado prenose i znanja i tehnologije koje imaju kako bi sebi osigurale partnere za budućnost.”

A u organizaciji BME imaju namjeru nastaviti s povezivanjem gospodarstvenika iz Njemačke i sa Zapadnog Balkana. Novi direktni susreti i nastavak spomenute inicijative su već planirani za studeni u Berlinu kao i za 2016. godinu. (dw.com)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here