Pad proizvođačkih cijena 27. mjesec na godišnjoj razini

43

pad-graf-midiProizvođačke cijene pale su u Hrvatskoj u listopadu za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je već 27. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Proizvođačke su cijene u listopadu povećane u odnosu na rujan, za 0,1 posto.

Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj zadržale stabilnost, a na nedomaćem tržištu su više za 0,4 posto. Kada se iz izračuna isključe podaci o energiji, u listopadu su u odnosu na rujan proizvođačke cijene više za 0,1 posto.

Na godišnjoj je razini nastavljen pad proizvođačkih cijena industrije, koji traje od kolovoza 2013. godine. Ukupno su proizvođačke cijene u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine pale za 4,5 posto, a isključe li se cijene energije niže su za 0,2 posto.

“Nastavak utjecaja uvezenih deflacijskih pritisaka očekujemo i u idućem razdoblju, a dodatni učinak na niže proizvođačke cijene industrije bit će potpomognut i slabom domaćom potražnjom”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Po podacima DZS-a, proizvođačke cijene po kojima su se industrijski proizvodi plasirali na domaće tržište bile su u listopadu 4,6 posto niže nego u istom lanjskom mjesecu, dok su cijene na inozemnim tržištima istodobno smanjene za 4,3 posto. Promatrano prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u listopadu su u odnosu na isti lanjski mjesec porasle proizvođačke cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za 0,6 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 2,5 posto, u rudarstvu i vađenju za 6,4 posto, a u prerađivačkoj industriji za 4,7 posto.

U okviru prerađivačke industrije najsnažnije su pale proizvođačke cijene u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, za čak 27,3 posto, što je posljedica pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. (SEEbiz.eu/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here