Prodaja Mercatora neće štetiti slovenskoj prehrambenoj industriji

9

toni balazic-mercator-midiSlovenski trgovački lanac Mercator u prvih je devet mjeseci ove godine utrostručio dobit u odnosu na lani, ali u trendu potrošnje kod slovenskih kupaca nema ozbiljnog preokreta nakon izlaska iz recesije nego je tek zaustavljen pad potrošnje iz ranijih godina, izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik od utorka direktor Mercatora Toni Balažič.

“Pad potrošnje je zaustavljen, ali ne primjećujemo ozbiljan preokret i trebat će više godina da dođe do povjerenja potrošača kako bi ponovo počeo rasti”, kazao je Balažič, dodavši da na percepciju potrošača i spremnost da više troše negativno utječu krizne sigurnosne situacije, kakva je sada s izbjeglicama u Europi.

Sve to negativno utječe na percepciju potrošača i njihovo povjerenje u novi razvoj, koji omogućuje da se potrošnja poveća, kazao je Balažič.

Mercator je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovao s dobiti od 31 milijun eura, dok su njegovi prihodi dosegnuli 1,95 milijardi eura, što je 2 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Na povećanje dobiti, koja se pokazuje u zadnjih 14 mjeseci od kako Mercator posluje u okviru sistema koncerna Agrokor, po Balažičevim riječima, djeluju mjere povećanja učinkovitosti poslovanja i smanjenja troškova i nove poslovne sinergije te činjenica da je bivšu trgovačku mrežu Mercatora u Hrvatskoj, koja je ostvarivala gubitak, preuzeo Konzum.

Balažič je odbacio mišljenja kako će prodaja Mercatora koncernu Agrokor u perspektivi štetiti razvoju slovenske poljoprivredno-prehrambene industrije, kako se to ponekad čuje od nekih slovenskih političara i velikih dobavljača.

“Za svoj dugoročni razvoj slovenska prehrambena industrija sama nosi odgovornost”, kazao je Balažič, dodavši da je njen problem rascjepkanost, a ponekad i politika državnih subvencija te da je pogrešno mišljenje kako države s jakom prehrambenom industrijom moraju imati u svom vlasništvu i najveće trgovačke lance.

“Austrijska prehrambena industrija važi za najbolju u Europi, a možda i u svijetu, a nemaju veliki austrijski trgovački lanac jer u tom poslu dominiraju Nijemci”, kazao je Balažič za ljubljanski Dnevnik. (tportal.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here