Uzgoj lješnjaka sve popularniji – lješnjakovo ulje se dobro plaća

82

ljesnjaci-berba midiZbog sigurnog plasmana,ali i blagotvorne klime – uzgoj lješnjaka kod nas je sve popularniji. No ne traži se samo plod, nego i visokokvalitetno ulje, koje je pravi hit na tržištu Unije.

Lješnjakovo ulje upotrebljava se u kozmetičkoj industriji i visokoj gastronomiji i iznimno se dobro plaća jer ga na tržištu nema dovoljno – 25 eura za litru.

U okolici Daruvara više je od 500 hektara ekoloških plantaža lijeske. Sav urod odmah se proda. Cijena kilograma ovakvog ploda u Hrvatskoj je oko 60 kuna. U susjednoj Italiji, cijena je bolja. No traže se količine, a Hrvatska ih nema. Za razliku od, primjerice, Turske.

No zato se urod može prodati maloj, domaćoj uljari, za proizvodnju organskog, hladno prešanog ulja lješnjaka. Toliko je dobre kakvoće da ga Francuzi i Belgijanci jednostavno razgrabe.

I kao prehrambeno ulje, ali osobito u kozmetičke svrhe, hrvatsko ulje odlazi u zapadnu Europu za proizvodnju bio kozmetike. Proda se i ostatak od prešanja. Suši se i melje u fino brašno.

Trend je da mnogi ljudi nastoje unositi što manje glutena pa takva, bezglutenska brašna dobivaju na cijeni.

U ovoj proizvodnji otpada nema. Ljuske se prodaju za biomasu, a gusti talog iz tankova hit je u slastičarstvu. Cijena mu je, kao i u ulja, 25 eura za litru. Mogao bi ovo biti itekako unosan posao, da je domaće sirovine dovoljno. No, u Hrvatskoj je pod lješnjakom tek nešto više od 2000 hektara pa se većina potreba pokriva iz uvoza. (vijesti.hrt.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here