Hrvatski izvoz u Slovačku raste više od sto posto

49

U Bratislavi se održao Slovačko-hrvatski gospodarski forum na kojemu je hrvatsko gospodarsko izaslanstvo sudjelovalo s 20 tvrtki, a forum je pohodila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

izvoz-uvoz-midi“Povećanje robne razmjene Hrvatske i Slovačke za više od 100 posto u posljednje četiri godine pokazuje da slovačko tržište itekako prepoznaje hrvatske proizvode i da je potrebno intenzivirati suradnju za još uspješniji plasman hrvatskih roba na to tržište”, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović sa Slovačko-hrvatskoga gospodarskog foruma u Bratislavi, u sklopu službene posjete predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Slovačkoj.

Predsjednica je kazala kako se jačanje gospodarske suradnje uklapa u okvir V 4 +, skupine zemalja koja unutar Europske unije surađuje od Jadrana preko Baltika do Crnog mora.

“Ta suradnja protkana je zajedničkim interesima među kojima su promocija trgovine, investicija, infrastrukturnih i energetskih projekata koje otvaraju perspektive našim zemljama. Ovaj poslovni forum dobra je prilika da se poslovne mogućnosti konkretiziraju”, rekla je predsjednica.

Slovački predsjednik Andrej Kiska pozvao je na suradnju dviju zemalja na području inovacija, investicija i trgovinskih odnosa. ‘Dvije male zemlje poput naših mogu učiniti puno na tržištu od 500 milijuna Europljana’, dodao je.

Burilović je naglasio da Hrvatskoj uzor može biti zemlja veličine slične našoj koja, pak, ima 57 posto veći BDP od Hrvatske. Naime, slovački BDP po stanovniku skočio je pristupanjem EU za 142%.

“Uz izvoz namještaja koji prednjači u strukturi izvoza, moguću suradnju između Hrvatske i Slovačke vidimo u područjima energetike, infrastrukture, automobilske industrije, strojogradnje, proizvodnje tramvaja, cestogradnje, kemijske industrije, turizma, zaštite okoliša, elektroindustrije, prometa te slobodnih zona”, rekao je predsjednik HGK te dodao da od Slovaka želimo prikupiti i iskustva procesa reindustrijalizacije i dualnog obrazovanja, projekta koji Komora pokreće u Hrvatskoj kako bi povezala tržište rada s obrazovnim sustavom.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here