Komisija ispituje najavljeno spajanje Imleka i Niške mljekare

49

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je po službenoj dužnosti nastavila postupak ispitivanja spajanja beogradskog Imleka i Niške mljekare.

Imlek-niska mljekara-midiKompanija Imlek je krajem kolovoza ove godine priopćila da je potpisala ugovor o kupovini sto posto vlasništva Niške mljekare, a za tu koncentraciju potrebno je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

U priopćenju Komisije navodi se kako je utvrđeno da bi provođenjem prijavljene koncentracije Imlek učvrstio svoj položaj na tržištima otkupa sirovog kravljeg mlijeka, proizvodnje i prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Budući da su Imlek i Niška mljekara direktni konkurenti, kao i da je Imlek najsnažniji sudionik na relevantnim tržištima.

“Komisija će zato u ispitnom postupku dodatno ocijeniti sve zakonom propisane kriterije na osnovu kojih se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a ne samo strukturu relevantnih tržišta i položaj sudionika u koncentraciji na njima”, ističe se u priopćenju.

Imlek posluje u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a otupljuje mleko od 3.800 proizvođača.

Niška mljekara je među pet najvećih mljekara u Srbiji, a mlijeko otkupljuje od oko 20.000 seoskih domaćinstava. (SEEbiz.eu/Beta)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here