Austrija povećala trgovinsku razmjenu sa Srbijom i Hrvatskom

948

import-export-midiAustrija je tijekom 2015. godine povećala trgovinsku razmjenu sa Srbijom i Hrvatskom, a samo sa Srbijom je izvoz od siječnja do listopada porastao za 11%, a uvoz za 14%. Vrijednost izvoza Austrije u Srbiju dostigla je 460 mil EUR, a uvoza 323 mil EUR, priopćila je predstavnica Privredne komore Austrije u Beogradu Erika Teoman-Brener.

Ona je u razgovoru s novinarima u Beču, istakla da austrijske firme, koje su prisutne u Srbiji, pozitivno gledaju na “iskreno približavanje te zemlje EU”. Poduzeća su, prema njenim riječima, oprezno optimistična po pitanju vlastitog razvoja u Srbiji.

Kada je riječ o Hrvatskoj, izvoz Austrije u tu zemlju je do kraja kolovoza 2015. porastao za 14% i dostigao je vrijednost od 1,1 mlrd EUR, dok je uvoz isto tako rastao – za 12% – i dostigao 445 mil EUR.

“Rast izvoza koji smo ostvarili 2015. godine je jasan, ali još smo ispod nivoa 2008. Nismo još dostigli nivo pre krize”, rekao je predstavnik Privredne komore Austrije u Zagrebu Roman Rauh.

On je prenio da je Hrvatska imala odličnu turističku sezonu, profitirajući od nesigurnosti u Turskoj, Tunisu i Egiptu, i da je izvezla znatno više robe, pre svega u zemlje EU.

Rauh i Teoman-Brener su ocijenili da je još potreban niz strukturnih reformi u obje zemlje. Srpski državni sektor je prenapuhan, a zemlja previše ovisi od stranih investicija, smatra Teoman Brener.

“Reforme koje se moraju sada sprovesti koštat će tisuću radnih mjesta, i to pored visoke stope nezaposlenosti”, ukazala je ona.

Srbija, prema njenim riječima, mora još preskočiti mnoge prepreke prije nego što bi se moglo govoriti o tržištu rasta. Također, naglasila je Teoman Brener, neophodno je da se poboljša pravna sigurnost, kao i učini transparentniji porezni sistem. Budžet još nije saniran, ali deficit opada, rekla je.

I Hrvatska također vodi borbu sa strukturalnim problemima, kao što su korupcija i još uvijek postojeći utjecaj države na privredu, kazao je Rauh. (tanjug.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here