Kapetanović: Solana u Tuzli može zadovoljiti sve domaće potrebe

713

Jedini bh. proizvođač soli, tuzlanska Solana, na dva javna natječaja za isporuku soli za puteve u Federaciji BiH nije prošla. Umjesto kvalitetne domaće, uvezeno je oko 7.000 tona kemijski nekvalitetne soli, kažu u ovoj tvornici.

tuzlanska-solana-midiGeneralni direktor Solane Izudin Kapetanović navodi da su dobili objašnjenje da je uvozna morska sol prošla na tenderima, jer je veće granulacije i navodno više odgovara zimskom održavanju puteva. “Mi smo naručili stručne analize koje su pokazale da naša sol bolje otapa led na cestama, kao i da je kemijski mnogo čistija od uvozne”, ističe Kapetanović.

Tvrdi da su tehnolozi dokazali da morska sol ima tri posto vlage, a tuzlanska 0,1. Domaća sol nema nikakvih štetnih primjesa, dok morska, kako je dodao, ima tri posto radioaktivnih sastojaka, cinka, olova i drugih nečistoća.

“Kada se pospe na cestu morska sol, vjetar odnese te nečistoće i na naša polja, ona odlazi s kišom u kanalizaciju i vodotokove. Možda naizgled tri posto nečistoća ne izgleda puno, ali na 100.000 tona to su tri tone nečistoća i materija štetnih po ljudsko zdravlje. Dalje, tuzlanska sol za razliku od morske ne sadrži sulfat koji razara beton i nagriza čelične konstrukcije”, naglašava Kapetanović.

Podcrtao je da Solana u Tuzli može zadovoljiti sve domaće potrebe za posipnim materijalom u zimskom periodu. Potrebe se procjenjuju na oko 60.000 tona, ovisno o tome je li zima oštra ili nije.

Unatoč tome, Solana je za prošlu godinu ugovorila svega 12.048 tona ili četvrtinu svojih kapaciteta.

“Najveći kupac je Direkcija za ceste Federacije BiH, koja je otkupila 3.650 tona soli za puteve. Nešto je uzelo poduzeće “Sarajevo putevi“, a ostalo su kupile općine i to su relativno male količine”, navodi direktor Solane.

Kada bi se za ceste naručivala domaća sol, korist bi bila veća za cijelu državu, pa i za kompanije koje proizvode sol i slanu vodu, poput Solane, lukavačke Sode, Rudnika Soli Tetima i druge.

“Ovdje dolazimo do one famozne parole “kupujmo domaće“. Jedno se govori, a drugo radi. Uvozna sol se isporuči domaćim naručiocima, trgovci uzmu novac i ovdje ne ostavljaju ništa. Mi od svake prodane tone soli 90 posto sredstava ostavimo državi, njenim kompanijama, školstvu, zdravstvu i drugima”, naglasio je Kapetanović.

Poručuje da bilo kakvim uvozom robe, koje imamo u domaćoj proizvodnji, slabimo temelje države. (klix.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here