Šarović: 900.000 KM je vrijednost izvezenih mliječnih proizvoda nakon ukidanja zabrane EU

91

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas da je od 11. listopada do 1. prosinca iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju (EU) izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

mirko-sartovic-midiOdgovarajući na pitanje poslanika Miroslava Milovanovića (SNSD) na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o tome kolika je ukupna količina i kolika je ukupna vrijednost izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU otkako je ukinuta zabrana izvoza iz BiH u EU, Šarović je kazao da se podaci kojima raspolaže Ministarstvo odnose na period do 1. prosinca 2015. godine.

Ministar Šarović je podsjetio da su prve količine izvezenog mlijeka iz četiri bosanskohercegovačke mljekare u EU počele od 11. listopada 2015. godine, što bi značilo da se podaci kojima raspolaže Ministarstvo mogu odnositi na period od dva i pol mjeseca.

“U tom periodu, za tih dva i pol mjeseca, izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900.000 KM. Od toga, jogurta u količinama od 268 tona, sira u količini od 45 tona, mlijeka i pavlake u prahu 11 tona i neke druge vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u manjim količinama”, istakao je Šarović.

Naglašava da će podatke za prosinac imati u toku ovog mjeseca. “Ovo je, rekao bih, solidan rezultat, s obzirom da su prve količine krenule 11. listopada i da je potreban odgovarajući period preuzimanja ili vraćanja ranije izgubljenog tržišta u vremenu kada BiH nije mogla izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, unazad dvije i pol godine”, dodao je Šarović. (klix.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here