Srbija u Rusiju izvezla kruške i jabuke za 83 milijuna dolara

89

Srbija je prošle godine u Rusiju izvezla svježih jabuka i krušaka u vrijednosti oko 83 milijuna dolara, izjavila je ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

jabuke-narezane-midiOna je kazala da je Srbija tijekom prošle godine u Rusiju izvozila mliječne proizvode, meso, svježe i smrznuto voće i povrće.

Dodala je da je to tržište otvoreno za proizvode iz Srbije, ali da nema dovoljno količina za izvoz.

Bogosavljević Bokošvić je kazala je da je s ruskom delegacijom jučer razgovarala o investicijama u Srbiji i da je najjasnija potreba za ulaganjem u preradne kapacitete.

Govoreći o plasmanu mesa na rusko tržište, pored malog stočnog fonda koji ima Srbija i zabrane prolaska svinjskog mesa kroz zemlje Europske unije, Bogosavljević Bošković je kazala da Srbija ima 51 odabrani objekt za plasman proizvoda od mlijeka i mesa u Rusiji.

“Rusi su zainteresirani isključivo za srpsko meso. Mi smo od 2014. godine počeli izvoziti količine koje su nam bile na raspolaganju, mi smo zadovoljni. Svinjsko meso možemo izvoziti u Rusiju, ali problem je transport, jer tranzit ide preko Luke Bar i traje 45 do 60 dana. Nije nam dozvoljeno da prođemo kroz zemlje Europske unije zbog cijepljenja protiv svinjske kuge”, kazala je ministrica. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here