Talijani traže istragu o McDonald’sovom sustavu franšiza u Europi

143

mcdonalds-znak-midiTalijanska udruženja za zaštitu potrošača pozvala su europske regulatore da pokrenu istragu o McDonald’sovom sustavu franšiza u Europi zbog mogućeg kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Codacons, Movimento Difesa del Cittadino i Cittadinanzattiva uložili su u ponedjeljak prigovor Europskoj komisiji, pozivajući nadležna tijela da interveniraju zbog McDonald’sovog sustava franšiza koji po njihovoj ocjeni krši načela ravnopravne tržišne utakmice.

“Sustav koji je konstruirao McDonald’s izaziva velike sumnje u pogledu usklađenosti sa zakonima o zaštiti tržišnog natjecanja”, tvrdi grupa udruženja u prigovoru na 46 stranica koji je Reuters dobio na uvid. Franšiza je inače ključni poslovni model za najveći lanac restorana brze hrane u svijetu.

Predmet su prigovora 20-godišnji ugovori, dvostruko dulji nego kod drugih franšiza, te uvjet da korisnici franšize uzimaju u najam McDonald’sove prostore uz najamnine osjetno više od tržišnih kao i zabrana prijelaza konkurenciji, ističe ta grupa udruženja.

“McDonald’s pretjerano i nesrazmjerno kontrolira korisnike svoje franšize diktiranjem uvjeta koji neopravdano premašuju potrebe zaštite sustava, tehnologije i ugleda”, tvrde oni.

Ta ograničenja po njima koče konkurenciju i znače u konačnici više cijene za potrošače u restoranima-korisnicima franšize.

Talijanska udruženja za zaštitu potrošača podupire i Međunarodni sindikat zaposlenika u uslužnom sektoru (SEIU), zbog čijeg je prigovora o mogućem izbjegavanju poreznih obveza Komisija u prosincu pokrenula istragu o McDonald’sovim poreznim aranžmanima s Luksemburgom.

“McDonald’sova zloupotreba dominantnog položaja na tržištu šteti svima: korisnicima franšize, potrošačima i radnicima. Odlučno pozivamo Europsku komisiju da provede istragu prema navedenim optužbama i da upotrijebi sve svoje ovlasti kako bi McDonald’s pozvala na odgovornost”, istaknuo je organizacijski direktor SEIU-a Scott Courtney.

U McDonald’su nisu odmah bili dostupni za komentar te informacije a u Europskoj komisiji nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Oko 75 posto McDonald’sovih restorana posluje u sklopu sustava franšize a prošle su godine prihodi takvih restorana u cijelom svijetu iznosili 9,27 milijardi dolara i činili su oko trećine ukupnog prometa McDonald’sa. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here