Agrokor prodaje trgovački centar Sub City u Župi Dubrovačkoj

131

sub-city-midiKoncern Agrokor dogovara prodaju trgovačkog centra Sub City u Župi Dubrovačkoj za 218 milijuna kuna, doznaje Dubrovački vjesnik.

Taj trgovački centar otvoren je prije nepunih godinu dana, a izgradnja je koncern Ivice Todorića koštala 22 milijuna eura (167 milijuna kuna).

Kupac Sub Cityja južnoafrički je nekretninski fond Tower Property Fund Limited, a za tvrtku Sub Dubrovnik, koja je gradila trgovački centar spreman je ponuditi 28,7 milijuna eura.

Todorićeve tvrtke ostaju u prostoru Sub Cityja kao i ostali zakupci prostora, i to u idućih 12 godina ako se transakcija formalizira.

“Konzum je u tijeku finalnih pregovora oko sale and leaseback suradnje s Tower Property Fund Limitedom za navedene nekretnine. Transakcija bi trebala biti zaključena tijekom travnja”, potvrdili su iz  Agrokora.

Podsjetimo, Agrokoru ovo nije prvi takav posao. Krajem 2013., američkom investicijskom fondu W.P.Carey prodali su pet trgovina za oko 67 milijuna eura, također u sklopu sale and leaseback posla.

Sale and leaseback noviji je model financiranja, naziva se i povratni najam ili zakup. Vlasnik nekretnine privremeno prodaje nekretninu fondu, a fond prostor iznajmljuje prodavatelju. To se pogotovo isplati u trgovačkom biznisu gdje trgovcu nije nužno da je i vlasnik nekretnine.

Novac od privremene prodaje tvrtke poput Agrokora najčešće koriste za širenje poslovanja i investicije. Najveća prednost povratnog najma je to što popravlja likvidnost tj. deblokira kapital zarobljen u nekretnini. (tportal.hr/Dubrovački-vjesnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here