BiH: Rast cijena cigareta u narednim godinama

52

cigarete-rast-cijena-midiU proteklim godinama u Bosni i Hercegovini su kontinuirano rasle cijene cigareta i to svakog 1. siječnja.

Kutije koje su se prije deset godina mogle kupiti za jednu KM danas koštaju četiri KM, a na ovome se neće zaustaviti rast cijena.

Naime, prema postojećoj zakonskoj regulativi, rast cijena cigareta nastavit će se i u narednim godinama i to u skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH koji se primjenjuje od 1. lipnja 2009. godine.

Na osnovu ovog zakona, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) svake godine donosi Odluku o posebnoj ili minimalnoj trošarini na cigarete i rezani duhan, a sve u cilju usklađivanja oporezivanja trošarina na duhan i duhanske prerađevine u BiH s trošarinskom politikom EU.

“U momentu usvajanja Zakona o trošarinama u BiH, u toku 2009. godine bilo je predviđeno da Bosna i Hercegovina postepeno u nekoliko godina povećava trošarine na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu trošarinu u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta, kako je i bilo utvrđeno trošarinskom politikom Europske Unije (EU) u momentu usvajanja Zakona o trošarinama u BiH. U 2016. godini minimalna trošarina na kutiju cigareta iznosi 2,23 KM, što znači da još nismo dostigli tu minimalnu trošarinu u EU”, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a.

CIJENA DO 10 KM (38.95 kuna)
Međutim, EU je u međuvremenu minimalnu trošarinu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno na 3,60 KM po kutiji cigareta, tako da bi BiH u cilju da dostigne minimalnu trošarinu u zemljama članicama EU trebala i u narednim godinama vršiti povećanje na duhan i duhanske prerađevine.

U razgovoru za Klix.ba ekonomski stručnjak i nekadašnji zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović kaže da očekuje veliko povećanje trošarina na cigarete u narednim godinama, pa time i cijena cigareta. Smatra da BiH mora nastaviti slijediti oštru politiku EU i postepeno povećavati trošarine na cigarete.

“Na našem putu ka EU jednostavno ćemo morati uskladiti sve trošarine s onim u zemljama EU. Kako je u EU, tako će u doglednoj budućnosti biti i kod nas, ali onda kada provedemo svu harmonizaciju. Cijena koju možemo očekivati je negdje blizu pet eura, dakle blizu 10 KM”, rekao je Kasumović za Klix.ba.

Napominje da ja povećanje trošarina od velike koristi za državu u ovom trenutku jer se vladajuće strukture takmiče tko će se više zadužiti.

“U budžetima trenutno nema novca da se isfinancira ovoliki administrativni aparat. Već sedam godina ponavljam da se država na godišnjem nivou mora zadužiti sa 600 milijuna KM da bi isfinancirala svoj birokratski aparat”, upozorio je Kasumović.

Upravni odbor UIO-a usvojio je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim se povećava iznos trošarine na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića. U ovim izmjenama nisu tretirane cigarete, ali je Upravni odbor UIO naglasio da su u ovoj oblasti predviđene korekcije iznosa trošarine krajem godine.

Kasumović ističe da vlasti, umjesto da smanje javni trošak, podižu namete, a trošarine se najčešće nađu prve na spisku.

ZBOG CRNOG TRŽIŠTA GUBIMO MILIJUNE
“Bio bih presretan kada bi to samo podrazumijevalo trošarinu na duhan, ali to nije slučaj. Sada dolazi do povećanja i drugih trošarina, kao na gorivo i alkohol. Već dugo se razmatra i povećanje stope PDV-a. Sve su opcije i dalje u igri. Ali ista ta vlast mora znati i da su građani siromašni. Zato vlast mora što prije izvršiti reformu javne uprave. Trenutno je od svih radnika u administraciji 30 posto višak”, rekao je Kasumović.

Naglasio je da država mora početi racionalno trošiti novac te da će se, dok se to ne desi, nastaviti zaduživati na različite načine – kod međunarodnih financijskih institucija, emisijom trezorskih zapisa itd.

Kasumović na kraju upozorava da se kod povećanja trošarina uvijek javlja jedan veliki problem, a to je šverc.

“Država mjesečno na duhanu gubi milijune jer se povećalo crno tržište”, zaključio je Kasumović.

Prihodi od trošarina na duhan i duhanske prerađevine u BiH po godinama:

2009. – 449,4 milijuna KM
2010. – 556,0 milijuna KM
2011. – 716,3 milijuna KM
2012. – 758,4 milijuna KM
2013. – 727,1 milijuna KM
2014. – 757,9 milijuna KM
2015. – 811,6 milijuna KM
(klix.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here