Čak 70% transakcija za Valentinovo ostvaruje se u restoranima

34

MasterCard-Love-Index_02Iako je prelazak na digitalna rješenja i internetsku kupovinu u punom zamahu, kada se radi o ljubavi, kupci žele darove kupovati u klasičnim trgovinama.

MasterCard® je danas otkrio rezultate istraživanja koje je pokazalo da kada se radi o izražavanju ljubavi za Valentinovo, kupci svoj osobni dodir darovima daju kupujući ih u klasičnim trgovinama.

Istraživanje “MasterCard Love Index” otkrilo je ponašanje kupaca iz preko 200 zemalja svijeta uključujući i Hrvatsku, a provedeno je trogodišnjom analizom plaćanja putem kreditnih, debitnih i prepaid kartica u periodu od 11. do 14. veljače od 2013. do 2015. godine.

Ovo istraživanje nije obuhvatilo samo volumen i vrijednost transakcija, već je analizirana i vrsta potrošnje koja se povezuje s proslavom Valentinova.

Ukupna potrošnja u periodu prije Valentinova u prosjeku se povećala za 22% od 2013. do 2015. godine, a istraživanje je također otkrilo kako se mnogi korisnici kartica odmiču od opipljivih i skupih darova kako bi svojim partnerima pružili nova iskustva i stvorili nezaboravna sjećanja.

“Mjesta u kojima živimo imaju snažan utjecaj na način na koji kupujemo kao i na doživljaje i sjećanja koja želimo stvoriti. Istraživanje „MasterCard Love Indeks“ pruža uvid u globalne i regionalne kupovne trendove kako bi trgovcima pomogao da proslavu Valentinova učine osobnom i neprocjenjivom, čime će poboljšati svoj odnos s kupcima”, komentirala je Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku.

Istraživanje je otkrilo neke druge kupovne trendove, naglašavajući njihove značajne razlike u različitim dijelovima svijeta:

Osobni dodir: Globalno čak 90% kupaca kupovinu za Valentinovo obavlja uživo u klasičnim trgovinama dok samo 6% kupuje putem interneta. Najveći postotak kupovine darova za Valentinovo zabilježen je u Europi gdje internetska kupovina iznosi više od jedne petine (21%).

Doživljaji prije fizičkih predmeta: Potrošačke navike diljem svijeta pokazuju povećan broj kupaca koji će svojoj voljenoj osobi priuštiti večeru u restoranu (33%) ili odmor u hotelu (28%). U Latinskoj Americi (54%) i Sjedinjenim Američkim Državama (38%) najveći broj transakcija ostvareno je u restoranima, dok su u Aziji, Pacifiku, Europi i Bliskom Istoku popularni odmori u hotelima.

Cvijeće je i dalje bitno: Zabilježen je mali pad prodaje cvijeća i čestitki u posljednje tri godine. Međutim, u Latinskoj Americi kupovina cvijeća se udvostručila u ovom razdoblju (92%), dok je na Bliskom istoku zabilježen porast kupovine čestitki od čak 107%.

Istraživanje je otkrilo i kupovne navike Hrvata za Valentinovo; čak 98% Hrvata obavlja kupovinu u klasičnim trgovinama dok se samo 2% odlučilo za internetske trgovine. U 2015. godini, najviše transakcija ostvareno je u restoranima (70%), a najmanje u cvjećarnicama (4%) i papirnicama (1%). Potrošnja u restoranima porasla je s 21% u 2013. na 32% u 2015. godini.

“Budući da živimo u vremenu prelaska na digitalna kupovna rješenja, zanimljivo je vidjeti da i dalje želimo dati osobni dodir kada se radi o romantici. Kada želimo napraviti neku romantičnu gestu, i dalje nam je važniji osobni odabir i kupovina u trgovinama od prepuštanja digitalnom svijetu. Također, kada na Valentinovo želimo reći ‘Volim te’, odabiremo doživljaje prije materijalnih poklona“, izjavila je Sanja Žigić.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here