EU od BiH zahtijeva bescarinski uvoz prehrambenih proizvoda

67

prehrambeni-proizvodi-midiEuropska unija zahtijeva od BiH da joj omogući bescarinski uvoz više od 63.000 tona raznih prehrambenih proizvoda na godišnjem nivou, što bi otprilike iznosilo više od 3.000 tegljača hrane.

Takav stav su predstavnici Europske komisije iznijeli delegaciji BiH na sastanku koji je održan u Briselu, a u sklopu pregovora EU i BiH o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), u vezi s pregovorima o “tradicionalnoj trgovini” s Hrvatskom.

Poljoprivredni proizvođači ističu da bi bescarinski uvoz tolikih količina hrane dotukao bh. poljoprivredu, te upozoravaju da je potrebno donijeti mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

Naime, na tom sastanku predstavnici EU su iznijeli stavove o količinama za koje traže bescarinske kvote, a to su, između ostalog, 2.190 tona živih goveda, 2.540 tona živih svinja, zatim 17.830 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, 10.490 tona jogurta i kiselog mlijeka, te 1.470 tona piletine.

Pored toga, EU traži i 360 tona maslaca, 520 tona svježih sireva, 170 tona meda, te 1.230 tona krumpira. EU traži i bescarinske kvote za 290 tona kupusa, kelerabe i brokule, 690 tona lubenice, 410 tona višnje, zatim 480 tona svinjskih šunki, 3.510 tona raznih kobasica, 860 tona drugih mesnih prerađevina, ali i 400 tona usoljene govedine.

Isto tako, njihov zahtjev je i bescarinski uvoz 3.300 tona šećera, 11.900 hektolitara vina, 1.260 tona keksa, 310 tona prerađevina povrća, 3.190 tona cigareta i još stotine tona raznih drugih proizvoda.

U Informaciji o aktualnim pitanjima u oblasti vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje agrarnog sektora koju je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a koju je usvojila Vlada RS na svojoj posljednjoj sjednici, stoji da Europska komisija zauzvrat nudi kvote za 14.000 tona šećera, 40.000 hektolitara vina, 500 tona pastrve, 140 tona šarana i 120 tona konzerviranih sardina i srdela.

S ciljem pronalaska najboljih rješenja,  u Sarajevu je održan sastanak predstavnika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i Udruge i saveza poljoprivrednika FBiH, s Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su naišli na visok stupanj razumijevanja, možda i najviši od svih dosadašnjih pregovora, te da su se usuglasili o neophodnosti uvođenja mjera.

“Sada je potrebno osigurati suglasnosti resornih entitetskih ministarstava i da u suradnji s privrednim komorama entiteta uputimo službeni zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Onda ćemo pristupiti daljim mjerama u skladu s potpisanim sporazumima, kako ne bi došlo do eventualno nekih sukoba s EU”, rekao je Marinković.

Komentirajući zahtjeve EU za bescarinske kvote, on je rekao da zbog posebne osjetljivosti i ugroženosti pojedinih proizvoda upravo inzistiraju na njihovoj zaštiti i ne smijemo odstupiti ni korak unazad, jer bi to značilo kolaps i totalni krah domaće poljoprivrede. (indikator.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here