Henkel objavio dvoznamenkasti rast prodaje i dobiti

42

Prodaja kompanije u 2015. je premašila 18 milijardi eura, a u ovoj godini očekuje rast organske prodaje od dva do četiri posto. Operativna dobit rasla je gotovo 13 posto i dosegnula 2,9 mlrd eura.

henkel-znak-thumb 300Njemački Henkel, poznat po brendovima Persil i Schwarzkopf, objavio je rast prodaje od 10,1 posto (organska prodaja rasla je tri posto), koja je u 2015. dosegnula 18,089 milijardi eura. Operativna dobit dosegla je 2,9 milijardi eura, uz rast od 12,9 posto, (prethodne godine je iznosila 2,588 milijarde eura).

Prijavljena operativna dobit (EBIT) dosegla je 2,645 milijarde eura u usporedbi s 2,244 milijarde eura ostvarenih u protekloj godini (povećana je na 16,2 posto).

Kompanija je objavila kako je zarada po preferencijalnoj dionici (EPS) povećana za 11,4 posto, na 4,88 eura, a predložena dividenda iznosi 1,47 eura po preferencijalnoj dionici.

“Za Henkel je 2015. bila izvrsna godina. Zabilježili smo dvoznamenkasti rast prodaje, dobiti, zarade po dionici i predloženoj dividendi. Sva tri poslovna sektora ostvarila su stabilan rast organske prodaje i značajno povećanje dobiti”, izjavio je Kasper Rorsted, glavni izvršni direktor kompanije Henkel.

Dodao je da su tržišta u razvoju glavni pokretači rasta, dok su povećani rast organske prodaje ostvarili na razvijenim tržištima.

Henkel u ovoj godini očekuje rast organske prodaje od dva do četiri posto, povećanje prilagođene EBIT marže za okvirno 16,5 posto i povećanje prilagođene zarade po preferencijalnoj dionici između osam i 11 posto.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here