Matijević otpušta radnike i prodaje mehanizaciju

43

petar-matijevic-srpski-kralj-mesa-midiKada je srpski biznismen Petar Matijević kupovao dvije poljoprivredne zadruge, Jankovci i Negoslavci, nitko nije mislio kako će ubrzo nakon toga slijediti i brojna otpuštanja. Kako navode iz sindikata, od 71 zaposlenog otkaz je dobilo 39 radnika.

Ogorčeni radnici poljoprivredne zadruge Jankovci cijelo su jutro pregovarali s predstavnicima sindikata. Kažu, nisu zadovoljni planom zbrinjavanja radnika koji im je ponudio novi vlasnik. Iako je zadruga u posljednje tri godine poslovala loše, nitko od radnika nije se nadao ovolikom broju otkaza.

Načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević kaže kako je to velik broj otkaza za tako malo selo. 28 otkaza u Starim i Novim Jankovcima je kao 10 tisuća otkaza u Zagrebu, tvrdi on.

Iz radničkog sindikata poručuju da borba za pravedniji program zbrinjavanja još nije završila. Pred njima je još jedan krug pregovora s novim poslodavcem. Kao da to nije bilo dovoljno, Matijević je u lokalnim medijima najavio rasprodaju osnovnih sredstava ovih dviju zadruga.

U osnovna sredstva spada poljoprivredna mehanizacija. Na oglasu za javno nadmetanje, objavljenom u Vinkovačkom listu, na popisu je 77 “osnovnih sredstava” i riječ je o tri kombajna, 11 traktora, desetak sijačica, nekoliko tanjurača i plugova, rasipača gnojiva i prskalica, pet kultivatora, na desetine traktorskih prikolica, cisterni, rovokopača, buldožera, desetak osobnih i teretnih vozila i drugih strojeva koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji.

Hoće li Matijević, kako je najavljivao, napraviti profitabilne zadruge koje će poslovati po standardima EU, ili će samo rasprodati sve što se rasprodati može, vrijeme će pokazati, za komentar o otpuštanjima i prodaji nije bio dostupan za komentar.

Matijević, kojega nazivaju i “srpskim kraljem mesa”, od hrvatskog poduzetnika Envera Moralića kupio je u studenom 2015. Poljoprivrednu zadrugu Negoslavci i Poljoprivrednu zadrugu Jankovci s farmama, skladištima, mehanizacijom i ukupno 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, čime je, kako se navodi u priopćenju PPDiV-a, postao najvećim vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. (vijesti.hrt.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here