Mliječni sektor u velikim problemima zbog uvoza

59

mlijecni sektor-mlijeko-midiPrekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca i damping cijena gotovih proizvoda, doveo do ogromnih zaliha u domaćoj mljekarskoj industriji.

Domaći mljekarski sektor već se nekoliko godina suočava s ozbiljnim problemima. Ulaskom hrvatske u EU došlo je do naglog porasta uvoza gotovih proizvoda od strane trgovačkih lanaca po dampinškim cijenama, a situacija je dodatno otežana uvođenjem ruskog embarga i ukidanjem mliječnih kvota u EU.

U Europskoj uniji je zbog ukidanja kvota proizvodnja na farmama porasla za dva posto u odnosu na 2014. godinu, što je ukupno oko tri milijarde litara novog mlijeka koje je trebalo naći svoje tržište nakon ruskog embarga. To mlijeko na kraju završava na tržištu koje je najmanje zaštićeno a u koje spada i hrvatsko.

Tako danas na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj imamo gotovo polovicu proizvoda iz uvoza dok je prije pet godina ta brojka iznosila oko dvadeset posto.

“Prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po dampinškimcijenama, u našoj je zemlji doveo do deflacije proizvođačkih cijena, što podrazumijeva urušavanje profitabilnosti poslovanja cjelokupnog mljekarskog sektora i farmera i mljekarske industrije te izravno ugrožava gotovo 30 tisuća zaposlenih u mljekarskom sektoru”, navode iz udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk.

Mljekarska industrija ulaže velike napore kako bi čitav sektor nastavio poslovati konkurentno, no činjenica je kako se u skladištima hrvatskih mljekara stvaraju ogromne zalihe koje se zbog prekomjernog uvoza od strane trgovačkih lanaca, ne mogu prodati.

Podsjetimo kako je gotovo 97 posto ukupno prikupljenog svježeg mlijeka u hrvatskoj najviše EU klase te prolazi u samom procesu prerade stroge inspekcije i kontrole, dok proizvodi koji u našu zemlju dolaze iz EU ne podliježu inspekcijskom nadzoru.

Iz udruge CroMilk pozivaju resorno ministarstvo, primarne proizvođače i trgovinu na zajedničku izradu kodeksa ponašanja i dobre trgovačke prakse kako bi svi dionici koji prodaju i/ili proizvode u prehrambenom sektoru u Hrvatskoj, mogli poslovati u fer uvjetima.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here