Poznati hrvatski arhitekt kreativno iskoristio gajbe Jamnice

187

Jamnica Paviljon_3Poznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan pokazao je kako kreativno iskoristiti plastične gajbe Jamnice i od njih stvorio Jamnica Paviljon ispred Oris Kuće u centru Zagreba.

Jamnica je u jesen 2015. predstavila sjedeće garniture i stolove od gajbi Jamnice, a sada je otišla korak dalje – u suradnji s jednim od najpoznatijih domaćih arhitekata predstavila je Jamnica Paviljon ispred Kuće Oris u zagrebačkoj Ulici kralja Držislava.

Ova suradnja, svečano predstavljena u Noći muzeja 29. siječnja, nastavak je kreativnog izazova kojim je Jamnica željela iskoristiti svoj postojeći asortiman – prepoznatljive gajbe ‒ te njihovim korištenjem i prenamjenom pokazati kvalitetu i inovativnost te im dati još jednu uporabnu funkciju.

Nakon što je jedinstveni VIP lounge kutak Jamnice ‒ sjedeće garniture i stolovi sačinjeni upravo od prepoznatljivih gajbi Jamnice ‒ predstavljen na festivalima Dvorišta, Svijet vina na manifestaciji Špancirfest, Zagrabi, Zagrebi Zagreb Food Festivalu i Vintage Festivalu, ovoga puta priča o kreativnom životu jedne gajbe malo je narasla.

Poznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan odlučio je pokazati kako se ova, naizgled nigdje osim u transportu, neiskoristiva ambalaža može primijeniti i u arhitekturi, odnosno svakodnevnom životu. Rezultat njegova kreativnog istraživanja jest Jamnica Paviljon, postavljen ispred Kuće Oris i udaljen svega nekoliko metara od monumentalnog Doma hrvatskih likovnih umjetnika na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Pomoću gajbi Rusan je stvorio paviljon koji podsjeća na tradicionalne pagode ispod kojih se okupljaju obitelji ili prijatelji na zajedničkim druženjima ili proslavama.

Jamnica Paviljon“Orisova Kuća arhitekture stara je već godinu dana. Svašta se u tom vremenu događalo. Jedan od vrhunaca ovog, do sada, kratkog življenja Kuće bila je i staklena autobusna stanica koju je svjetski značajan arhitekt Smiljan Radić napravio za austrijsko selo Krumbach, a Oris je imao čast postaviti je ispred svojih vrata. Izazvala je veliku pažnju svojim dizajnom, svojom funkcionalnošću i svojom upotrebljivošću. Gosti Kuće smatrali su je dijelom prostora galerije i koristili za razna uživanja. Kada smo je morali vratiti, ostala je praznina na tom mjestu, ali i u našim srcima – kako se to već slikovito kaže. I onda se pojavila Jamnica sa svojim gajbama. Tko bi tome odolio?! Naprosto smo morali nastaviti projekt paviljona ispred Kuće s Jamničinim gajbama pa sada imamo GAJBU. Pun pogodak! Već prvog dana Gajba je bila puna ljudi. Sjedneš, pričaš, čitaš, pušiš, meditiraš, maziš psa, prijatelje, razgledavaš, pratiš i odmjeravaš pogledom prolaznike… Još će par mjeseci Gajba ‘čuvati’ Kuću Oris, a onda, vjerujemo, ide na neko drugo sretno mjesto. Na veselje tih novih njenih gostiju… Hvala Jamnici za sjajnu suradnju“, rekao je Rusan.

Gajba Jamnice dobila je novu uporabnu svrhu i brojne prolaznike potaknula na promišljanje o iskoristivosti i drugih predmeta u svakodnevnom životu.

Jamnica Paviljon može razgledati sve do svibnja.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here