Proizvodnja raste, ali je i dalje 14 posto niža u odnosu na 2008.

248

industrijska-proizvodnja01-midiU prosincu 2015. godine industrijska proizvodnja bila je, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za jedan posto u odnosu na prosinac 2014. godine. Time je nastavljen trend godišnjeg rasta koji kontinuirano traje već jedanaest mjeseci, što je zadnji put zabilježeno 2007. godine, priopćeno je iz HGK.

Pored toga, u posljednjih 16 mjeseci samo je jednom (u siječnju 2015. godine) zabilježen pad proizvodnje. Prema desezoniranim podacima, u prosincu je industrijska proizvodnja bila manja za 1,3 posto u odnosu na studeni 2015. godine.

S obzirom na to da je u prošloj godini samo jednom zabilježen pad, cijela je godina završila u plusu, odnosno, prema kalendarski prilagođenim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u 2015. godini bila je 2,6 posto veća u odnosu na 2014. godinu, što predstavlja već drugu godinu rasta. Iako se već dvije godine bilježi rast industrijske proizvodnje, prije toga je pet godina bilježen trend pada pa je prošlogodišnja razina industrijske proizvodnje bila 14,5 posto manja u odnosu na onu iz 2008. godine.

“Povećana potražnja na inozemnom i domaćem tržištu rezultirala je rastom industrijske proizvodnje od 2,6 posto u 2015. godini. Unatoč nešto bržoj dinamici rasta u odnosu na EU, industrijska je proizvodnja i dalje više od 14 posto niža nego 2008. godine”, upozorava Zvonimir Savić, analitičar HGK.

Pozitivna kretanja industrijske proizvodnje bilježe se i na razini Europske unije pa je tako u studenome 2015. godine industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2,4 posto (u Hrvatskoj 6,4 posto) veća u odnosu na isti mjesec lani. Spomenuti rast, nastavak je kontinuiranoga uzlaznog trenda koji traje od prosinca 2014. godine.

Slijedom uzlaznog trenda i na kumulativnoj razini je ostvaren rast, odnosno u prvih jedanaest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU je u prosjeku, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila oko 1,9 posto (u Hrvatskoj oko 2,6 posto) veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i oko 5,8 posto (u Hrvatskoj oko 15 posto) manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. (tportal.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here